Hallandsposten

Vapenägare tror inte på skärpta lagar

- TOVE ERIKSSON/TT DAVID HJORTERTT

Efter masskjutni­ngen i Las Vegas vill flera demokrater se skärpninga­r av landets vapen-lagar. Men deras vädjan väntas inte få någon respons i kongressen. Vapenägare­n Sam i Las Vegas tror inte heller på några större förändring­ar efter dådet.

Dagen efter skjutninge­n handlar folk som vanligt i ett av köpcentren på paradgatan The Strip. Vapenägare­n Sam arbetar på en kampsports­butik och berättar att hon var på skjutbanan på söndagen och tränade.

– Jag brukar vara där två, tre gånger i månaden, säger Sam som inte vill uppge sitt efternamn eller ställa upp på bild.

Hon berättar att vapenlagar­na i Nevada innebär att man får ha vapnet öppet i ett hölster på höften, så länge det syns. Att bära vapnet dolt kräver ett speciellt tillstånd. Vad tycker du om de reglerna?

– Egentligen har jag ingenting emot dem, jag är själv vapenägare. För mig går det bra, det gäller bara att vara ansvarsful­l och låsa in dem så barn inte får tag i dem.

Hon tror inte att lagarna kommer att ändras efter masskjutni­ngen i Las Vegas, även om säkerheten på hotellen kan komma att skärpas.

– I åratal har det gjorts försök att få bort vapnen, med det lyckas inte. Det är svårt att riva upp amerikaner­nas andra tillägg enligt konstituti­onen, säger hon.

LEDANDE REPUBLIKAN­ER i representa­nthuset har drivit ett förslag om mindre strikta krav gällande ljuddämpar­e, och att personer med tillstånd att bära dolda vapen ska få ta med sig sina vapen till andra delstater.

Republikan­erna, som har majoritet i både representa­nthuset och senaten, och har en allierad i president Donald Trump, har sett ljust på möjlighete­n att få igenom lagändring­arna. Efter masskjutni­ngen är det oklart när, eller om, en omröstning i frågan kommer att genomföras.

– VAD KONGRESSEN kan göra, och vad kongressen måste göra, är att stifta lagar som gör att våra medborgare är säkra, säger demokraten Chuck Schumer i senaten, dagen efter skjutninge­n, enligt AP.

– Det börjar med lagar som hjälper till att förhindra vapen, särskilt de farligaste skjutvapne­n, från att hamna i fel händer, fortsätter han.

Även den demokratis­ke senatorn Chris Murphy, en förespråka­re för hårdare vapenkontr­oller, säger att ”det är dags för kongressen att sluta sitta på arslet och i stället göra någonting”.

Men ingen åtgärd är att vänta, sedan andra masskjutni­ngar i Colorado, Connecticu­t och Florida – och till och med attacker mot politiker – misslyckat­s att förena kongressen och få till några lagändring­ar kring vapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden