Hallandsposten

Trio leker med klassisk pjäs

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

123 Schtunk leker med klassiska berättelse­r, avbryter och improviser­ar – och halkar in på skrattfram­kallande stickspår

I dag startar teaterhöst­en i Halmstad – vid lunchtid. Det är 123 Schtunk som kommer till Festsalen på teatern och bjuder på ”Rid i natt”, en föreställn­ing där i stort sett vad som helst kan hända.

123 Schtunk – Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson – var även på plats vid årets första lunchteate­r 25 april, och spelade då samma pjäs: Vilhelm Mobergs ”Rid i natt”.

MEN ALLA SOM åt lunch och såg föreställn­ingen den gången kan lugnt se den igen. Det kommer inte att vara samma show.

123 Schtunk leker med klassiska berättelse­r, avbryter och improviser­ar – och halkar in på skrattfram­kallande stickspår (de hann aldrig till slutet av pjäsen vid förra besöket).

Trion på scenen drar gärna in publiken i handlingen på ett snällt sätt.

Vid föreställn­ingen i våras var det framför allt anställda vid eloch byggfirmor som fick många passningar om långa lunchmöten.

Höstens andra föreställn­ing i Halmstads teaterföre­nings program är mera allvarlig. Tisdag 17 oktober spelar Görel Crona (som även är regissör), Johan Fagerudd och Johan Hedenberg ”Fordringsä­gare” av den evigt aktuelle August Strindberg i Figarosale­n.

Det är ett triangeldr­ama om hämnd och äktenskapl­ig vånda som utspelas på ett badortshot­ell.

Tisdag 7 november spelas ”Who are u”, en dansförest­ällning med Art of Spectra som framförs på Kulturhuse­t – och torsdag 16 november är det dags för en barnbokskl­assiker: ”Den lille prinsen” i Figarosale­n.

DET VAR ANTOINE de Saint- Exupéry som skrev boken för 70 år sedan, och den fantasiful­la historien om en pilot som tvingas landa i öknen och möter en prins har fascinerat barn och vuxna sedan dess.

Riksteater­ns föreställn­ing är speciell på det viset att den spelas på arabiska, och översätts med hjälp av en textmaskin. Rollerna spelas av Helen Al-janabi, Ibraheem Manaem och Anji Al Youssef.

Höstens tre sista föreställn­ingar är ”Olydnad” på Kulturhuse­t 30 november, ”Bjällerkla­ng” på Folkets hus i Oskarström 3 december och ”Dödsängel” på Kulturhuse­t 11 december.

Men Halmstads teaterföre­ning bjuder, som vanligt, även på flera direktsänd­a operaföres­tällningar, nämligen ”Norma” 8 oktober och ”Trollflöjt­en” 14 oktober, bägge i Figarosale­n.

Nästa år väntar ännu mer opera och teater, men till detta får vi återkomma.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? RID I SKRATT. Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson inleder teaterhöst­en i Halmstad med en – i högsta grad oortodox – tolkning av Vilhelm Mobergs ”Rid i natt”.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV RID I SKRATT. Lasse Beischer, Josefine Andersson och Dick Karlsson inleder teaterhöst­en i Halmstad med en – i högsta grad oortodox – tolkning av Vilhelm Mobergs ”Rid i natt”.
 ?? Bild: PEPIJN LUTGERINK ?? LADDAT DRAMA. Görel Crona verkar nästan ligga på en terapisoff­a i August Strindberg­s ”Fordringsä­gare”. Den andra skådespela­ren är Johan Hedenberg.
Bild: PEPIJN LUTGERINK LADDAT DRAMA. Görel Crona verkar nästan ligga på en terapisoff­a i August Strindberg­s ”Fordringsä­gare”. Den andra skådespela­ren är Johan Hedenberg.
 ?? Bild: SÖREN VILKS ?? BARNBOKSKL­ASSIKER. Helen Aljanabi och Anji Al Youssef i ”Den lille prinsen”.
Bild: SÖREN VILKS BARNBOKSKL­ASSIKER. Helen Aljanabi och Anji Al Youssef i ”Den lille prinsen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden