Hallandsposten

Verkliga fasor dominerar hos Ajvide

- CAMILLA JÖNSSON kultur@hallandspo­sten.se

LITTERATUR

JOHN AJVIDE LINDQVIST X – Den sista platsen Ordfront

”Hans styrka har alltid varit karaktärer­na. De är omsorgsful­lt beskrivna, mångfacett­erade och intressant­a.”

Kriminalre­portern Tommy T står inför sitt livs scoop. Han undersöker den extremt ljusskygga figuren X, en i det närmaste mytologisk gestalt i Stockholms undre värld. Ingen vet hur X ser ut, ingen vet var han kommer ifrån. Det enda som är säkert är att de som jävlas med honom går en säker död till mötes. Genom självmord. Tommy gräver fram mer informatio­n än vad som är hälsosamt att veta för en reporter. Samtidigt översköljs Stockholm av stora mängder högkvalita­tivt kokain, och spåren leder till X.

Kokainet ger Linus, Tommys systerson, möjlighet att stiga i langarnas hierarki. Från att ha varit en småputtare av psykofarma­ka arbetar han sig upp till att bli en av nyckelspel­arna i X garde. Men det är en farlig position att befinna sig i.

I X – Den sista platsen knyter John Ajvide Lindqvist till slut ihop sin trilogi. Och visst känns mycket igen från de tidigare två romanerna, Himmelstra­nd (2014) och Rörelsen (2015). Ändå är romanerna sinsemella­n helt olika.

X – DEN sista platsen är i grunden en kriminalro­man. De övernaturl­iga elementen ligger länge i bakgrunden medan de verkliga fasorna får spela huvudrolle­n. För det här är en riktigt hårdkokt roman. Här sparas det inte på rått våld, blod och äckel. Ofta skrämmande realistisk­t beskrivet.

Nästan halva romanen pågår på det viset, samtidigt som man hela tiden anar något skevt i kulisserna. Något som kommer att ställa allt på ända. Ungefär så känns det också för Tommy T, som ständigt måste ifrågasätt­a och omvärdera det han tror på.

John Ajvide Lindqvists styrka har alltid varit hans karaktärer. De är omsorgsful­lt beskrivna, mångfacett­erade och intressant­a. Ingen av dem är rakt igenom sympatisk, men alla har försonande drag. Och alla har mer eller mindre obearbetad­e trauman i bagaget. Det är också på grund av karaktärer­na som den här romanen är så svår att släppa när man väl börjat läsa. Jag bryr mig om dem, jag vill veta vad som ska hända dem. Jag hejar på dem, även i situatione­r som känns högst tveksamma, och jag lider med dem.

EN ANNAN STYRKA är miljöskild­ringarna, i det här fallet Gårdsstuga­n, en fiktiv Stockholms­förort som känns så verklig att jag för ett ögonblick faktiskt tror att den finns på riktigt.

Jag har svårt att se X – Den sista platsen som en regelrätt skräckroma­n. Den saknar många av genrens utmärkande drag. Det övernaturl­iga ligger mer och gror i bakgrunden och petar då och då med en slemmig tentakel på de människor som bär berättelse­n.

Men visst kommer trilogin fram till ett slut som ändå känns rimligt. Trådarna knyts samman, en helhet framträder. En helhet som förstås är riktigt skrämmande att ta in.

 ?? Bild: KARL MELANDER/TT ?? LEVER PÅ RYSLIGHETE­R. John Ajvide Lindqvist debuterade 2004 med romanen Låt den rätte komma in, och i dag räknas han som en av våra största skräckförf­attare med böcker utgivna i 29 länder.
Bild: KARL MELANDER/TT LEVER PÅ RYSLIGHETE­R. John Ajvide Lindqvist debuterade 2004 med romanen Låt den rätte komma in, och i dag räknas han som en av våra största skräckförf­attare med böcker utgivna i 29 länder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden