Hallandsposten

Bob Dylan om Tom Petty: ”Han var full av ljus”

MUSIK: ARTISTER OCH FANS SÖRJER ROCKIKONEN

- TT

Tom Petty är död, uppger hans familj. Den legendaris­ke rockstjärn­an somnade in på sjukhus efter att ha drabbats av hjärtstill­estånd. Han blev 66 år. – Det är chockartad­e, förkrossan­de nyheter, säger Bob Dylan.

”Å Tom Pettys familjs vägnar är vi förkrossad­e över att behöva meddela vår pappa, make, bror, ledare och vän Tom Pettys alltför tidiga bortgång”, säger Pettys manager i ett uttalande, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Han somnade in fridfullt på sjukhuset i Santa Monica i Los Angeles, omgiven av familj, vänner och bandmedlem­mar, uppger managern.

Enligt TMZ fördes Petty till sjukhuset på söndagskvä­llen efter att ha drabbats av hjärtstill­estånd. När han hittades i sitt hem i Malibu var han medvetslös och andades inte. När familjen senare fick veta att Petty inte visade någon hjärnaktiv­itet gav de upp hoppet och valde att avbryta de livsuppehå­llande åtgärderna.

KOLLEGOR OCH MUSIKÄLSKA­RE över hela världen reagerar nu med sorg inför stjärnans död.

– Det är chockartad­e, förkrossan­de nyheter, säger rockikonen Bob Dylan, som var Pettys bandkamrat i Traveling Wilburys, till Rolling Stone.

– Jag hade så höga tankar om Tom. Han var en fantastisk artist, full av ljus, en vän, och jag kommer aldrig att glömma honom.

Dödsbudet föregicks av några förvirrade timmar. På måndagskvä­llen svensk tid kom uppgifter om hans död. CBS News skrev till en början att polisen i Los Angeles bekräftade att Petty var död, men polisen skrev senare på Twitter att uppgiftern­a som lämnades till medier hade lämnats ”oavsiktlig­t”.

TOM PETTY GJORDE sin senaste spelning i måndags i förra veckan, då Tom Petty and The Heartbreak­ers avslutade sin 40-årsjubileu­msturné.

Inför turnén sade Petty till Rolling Stone att det skulle bli hans ”sista resa runt landet”. Han hade dock inga planer på att helt lägga av.

– Jag behöver något att göra, annars har jag en förmåga att bli ett plågoris hemma i huset, sade han.

Tom Petty växte upp i Gainesvill­e i Florida och slog igenom med Tom Petty and The Heartbreak­ers i slutet av 1970-talet. Sina första steg mot rockhimlen tog han som elvaåring då han träffade Elvis Presley under inspelning­en av filmen Follow that dream i hemtrakter­na.

– Jag hade inte funderat så mycket på rock ’n’ roll innan. Att träffa Elvis var ett magiskt ögonblick, men det var tre år senare när jag såg Beatles i tv som jag visste att jag ville bli rockartist. Det var en enorm kick för mig, sade han till TT 2012.

”Jag hade så höga tankar om Tom. Han var en fantastisk artist, full av ljus, en vän, och jag kommer aldrig att glömma honom.”

BOB DYLAN, tidigare bandkamrat

ETT HALVSEKEL SENARE får han en hälsning från Beatles-trummisen Ringo Starr.

”Jag kommer verkligen att sakna dig, Tom”, skriver han på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden