Hallandsposten

Halmstad.

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Under kanelbulle­ns dag vill många bulla upp rejält och på bagerierna finns det ingen tid till att gå och dega.

Att läsa går inte bara att göra med ögonen, utan också med öronen och fingrarna, vilket Halmstad Stadsbibli­otek uppmärksam­mar i veckan.

– Kan man leka med bokstävern­a blir det inte lika jobbigt om det skulle bli fel, säger Modesty Sofronenko­ff.

Stadsbibli­oteket har just flyttat in sin kreativa verkstad inomhus efter sommarens säsong ute.

I samband med att den europeiska dyslexivec­kan uppmärksam­mas i veckan har konstnär Modesty Sofronenko­ff, som leder verkstaden, plockat fram papper och saxar som ska stå till hjälp när bokstäver ska klippas ut och ljud ska formas.

– DET SAKNAS en bokstav här! säger fyraårige Sigge som i dag bara skulle låna en bok, men råkade hamna i verkstaden med sin mormor.

Framför honom har Modesty börjat stava upp ordet. M–o–r–m o...

– Rrrr, det saknas ett r, säger Sigge.

Att ta hjälp av sin kreativa sida när man formar ord menar Modesty Sofronenko­ff är a och o. Inte minst om man har svårighete­r med inlärninge­n.

– Använder man båda hjärnhalvo­rna när man arbetar optimerar man också kapacitete­n, säger hon.

ENLIGT DYSLEXIFÖR­BUNDET HAR åtta procent av Sveriges befolkning dyslexi, och cirka 20 procent har läs- och skrivsvåri­gheter.

Under tidigare år har den europeiska dyslexivec­kan, som anordnats årligen sedan 2004, haft teman som ”Vrid skolan rätt! med krav på dyslexivän­lig skola”, ”Rätt till tillgängli­ga läromedel” och ”Fungerande skolbiblio­tek”. Just skolan är av naturliga skäl ett område som är känsligt för många med inlärnings­svårighete­r.

– MÅNGA MED läs och skrivsvåri­gheter väljer till exempel hantverksu­tbildninga­r i stället för något annat de kanske hellre hade velat. De vill jobba minimalt med skolan, och har inte fått den hjälp de kan få, säger Erling Nylén vid Dyslexiför­bundet i Halland.

Hjälpen är i dag mer tillgängli­g, menar Nylén.

– De sista tio åren har utveckling­en gått framåt med tekniska hjälpmedel. Har du en smartphone i dag finns det en inställnin­g som kan läsa texten på internet åt dig, som dessutom är gratis när det tidigare kostade flera tusen att få hjälp.

Också biblioteke­t vill vara mer tillgängli­gt. Den psykiska tröskeln att ta sig till bibblan många med lässvårigh­eter känner, inte minst för att det dessutom ofta är ärftligt, ska försvinna, hoppas biblioteka­rien Ulrika Thorbjörns­son.

– Det är lite som med mig och gymmet. Jag kan stå utanför, men går inte in. Jag behöver någon som möter mig där och tar hand om mig, helst flera gånger, skrattar hon.

 ??  ??
 ?? Bild: JONNA NILSSON ?? S SOM I SIGGE. Fyraårige Sigge stannade till i Stadsbibli­otekets verkstad och skapade bokstäver tillsamman­s med konstnären Modesty Sofronenko­ff.
Bild: JONNA NILSSON S SOM I SIGGE. Fyraårige Sigge stannade till i Stadsbibli­otekets verkstad och skapade bokstäver tillsamman­s med konstnären Modesty Sofronenko­ff.
 ??  ?? SKAPARGLÄD­JE. Under onsdagen och fredagen mellan klockan 14 och 16 kan man leka med bokstäver i biblioteke­ts verkstad.
SKAPARGLÄD­JE. Under onsdagen och fredagen mellan klockan 14 och 16 kan man leka med bokstäver i biblioteke­ts verkstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden