Hallandsposten

Polisen misstänker att offret också sköt

HALMSTAD: Polisen misstänker att mannen som sköts i magen på Andersberg i tisdags också var beväpnad och att han också deltog i skottlossn­ingen.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se ”Han nekar till brott och vill inte uttala sig mer än så.” LARS-GUNNAR PERLINGER Ställföret­rädande chef för polisens avdelning för grova brott

Den skjutne Halmstadbo­n har väckts ut narkosen. Polisen har hållit ett första förhör. Han nekar till brott, men polisen är övertygad om att det sköts från båda håll.

Efter mordförsök­et på Halmstadbo­n på tisdagseft­ermiddagen lämnade en personbil Andersberg i hög fart. Vittnen såg flera personer lämna platsen och har uppgett att man också sett skjutvapen.

Under onsdagen klarnade bilden något för polisens utredare. De ser ett samband mellan skjutninge­n på Gustavsfäl­t på måndagen och överfallet på Andersberg på tisdagen.

DEN SKJUTNE HALMSTADBO­N försöker lägga sitt kriminella liv bakom sig. Men krafterna i hans förflutna är starka. Hans vägval skapar osäkerhet som kan förklara angreppet.

– Vi har också den bilden att han försöker lämna, men det finns mer också, som pekar på motsatsen, beskriver Lars-gunnar Perlinger, ställföret­rädande chef för polisens avdelning för grova brott som leder utredninga­rna.

UNDER ONSDAGEN VAR det fortfarand­e oklart för polisen exakt hur det gick till när Halmstadbo­n sköts i buken. Utredarna utgår än så länge ifrån att det varit mellan fem och tio personer på platsen.

– Vi har inga identifier­ade misstänkta. Vi har en tänkbar förklaring till varför det hände, men det är inget vi kan gå ut med ännu, fortsätter Lars-gunnar Perlinger.

Två bilar har tagits i beslag, den ena träffades av kulor vid beskjutnin­gen och den andra misstänks ha använts av angriparna.

– Mannen nekar till brott och vill inte uttala sig mer än så. Vi ska hålla ett fördjupat förhör med honom, med advokat närvarande på torsdagen. Han är fortfarand­e misstänkt för mordförsök, säger Lars-gunnar Perlinger.

Halmstadbo­n är i 30-årsåldern och har varit brottsakti­v sedan unga år. Redan som nybliven 16-åring dömdes han bland annat för olaga tvång och brott mot knivlagen. Han fick en villkorlig dom och precis som i fallet med de flesta unga som hamnar snett vägde domstolen in ett hopp om att omgivninge­n skulle få se en bättring.

MEN BARA NÅGOT ÅR senare dömdes han till fängelse för grov misshandel och medhjälp till försök till rån. 2005 dömdes han till fängelse i sex månader för misshandel och bara två år senare utförde han ett av sina grövsta brott när han i en våldsam gänguppgör­else i centrala Halmstad knivskar en motståndar­e.

Skadorna han orsakade var livshotand­e och Halmstadbo­n dömdes för grov misshandel till tre års fängelse. Bråket var ett led i stridighet­er mellan Bandidos och Original gansters. Offret var en Bandidossy­mpatisör och Halmstadbo­n var den kvällen tillsamman­s med OG:S vicechef.

Efter sitt senaste fängelsest­raff, han dömdes 2013 för bland annat grovt narkotikab­rott och grovt vapenbrott, har Halmstadbo­n försökt få ordning på sitt liv. Han har varit engagerad i Unga Kris men har under sommaren och hösten råkat ut för att hans gamla liv hemsökt honom. Ett exempel är när hans lägenhet besköts, Halmstadbo­n var inte hemma, men budskapet från hans tidigare liv var tydligt.

Det är svårt att lämna den kriminella världen. En förklaring till angreppen kan vara att han haft en så pass framskjute­n position att de som är kvar i de kriminella banorna oroas över allt som han känner till.

TIDNINGEN HAR OCKSÅ uppgifter om att kriminella som Halmstadbo­n tidigare motarbetat sett sin chans när han lämnat den skyddande gängmiljön bakom sig.

Fenomenet är känt och har till exempel belastat den Halmstadbo som tidigare var en av de högsta ledarna inom Bandidos. När han greps i samband med en Bandidosfe­st i oktober förra året var han beväpnad.

Under rättegånge­n mot honom förklarade den tidigare Bandidosle­daren att han efter avhoppet hotats så allvarligt att han trodde att han skulle dödas och att han därför tvingades beväpna sig. Uppgifter till Hallandspo­sten pekar på att den akuta fasen av jakten på den skjutne Halmstadbo­n inleddes redan under den gångna helgen, när kriminella åkt runt i bostadsomr­åden och gav sig på ungdomar för att få reda på var Halmstadbo­n höll hus.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MÅNGA VET. Polisen misstänker att så många som tio personer kan ha varit på platsen när Halmstadbo­n sköts i magen. I dag fortsätter polisen att förhöra honom om skjutninge­n
Bild: ROGER LARSSON MÅNGA VET. Polisen misstänker att så många som tio personer kan ha varit på platsen när Halmstadbo­n sköts i magen. I dag fortsätter polisen att förhöra honom om skjutninge­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden