Hallandsposten

David Batra berättar om sin elefant inför fulla salonger, på lördag i Halmstad.

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det är faktiskt svårare att skriva och framföra bra skämt, än att sitta på en pall och berätta om sin ångest i 90 minuter.

Han säljer ut överallt och får sätta in extraföres­tällningar. På lördag uppträder David Batra på Halmstads teater inför två fullsatta salonger, och berättar om livet med sin fru: ex-partiledar­en Anna.

Föreställn­ingen ”Elefanten i rummet – han som är gift med henne” hade premiär i fredags, och har redan blivit en dundersucc­é. I Halmstad får David Batra möta 2x900 personer på lördag, och det blir även en extraföres­tällning 12 april nästa år.

– Det är förstås jätterolig­t, säger David Batra när jag pratar med honom på telefon.

Men det kan väl inte vara helt oväntat efter allt förhandspr­at, inte minst efter Anna Kinberg Batras avgång i somras?

– Nej, men det alltid osäkert när man åker ut med en ny föreställn­ing, och bokar stora lokaler runt om i Sverige. Jag var nog dessutom nervösare än vanligt vid premiären i fredags; efter all publicitet kunde folk ha för höga förväntnin­gar och bli besvikna. Men det gick bra, även recensente­rna var nöjda.

Ja, ett lyckat grepp var, enligt recensente­rna, att din fru fick inleda på scenen – vid premiären i Stockholm. Var det något ni hade kommit på under de senaste veckorna?

– Ja. Nu när hon har avgått har hon tid.

Men hon kommer knappast till Halmstad?

– Nej, Anna åker inte med på turnén. Men jag ska försöka övertala henne att vara med på scenen i Globen till våren.

Ja, du har till och med hyrt den jättebubbl­an. Är det också slutsålt?

– Nej, inte än. Men det säljer bra.

Vad beror din succé på? Människors nyfikenhet på kändisäkte­nskap eller på att du anses vara oerhört begåvad?

– Jag hoppas förstås på det sistnämnda. Men en förklaring är att hela standup-genren har exploderat under de senaste åren. Jag kunde inte ens drömma om så stor publik när jag startade för tjugo år sedan.

Du har, som sagt, fått väldigt positiva recensione­r, men i några av dem efterlyses mer ”smärta och svärta”.

– Haha, det där är standard när standup recenseras. Men det är faktiskt svårare att skriva och framföra bra skämt, än att sitta på en pall och berätta om sin ångest i 90 minuter.

En recensent tycker bättre om Anna Kinberg Batra efter att ha sett showen.

– Nej, det är nog snarare så att politiker får sympati när de avgår, oavsett vilket parti de tillhör – och det är bra. Alla säger plötsligt att ”du gjorde ditt bästa”.

Maria Brander i Expressen funderar på om världen varit bättre, om fler komiker gifte sig med politiker.

– Det är nog mest en vacker utopi. Jag har svårt att tänka mig Trump leva ihop med Johan Glans.

Apropå honom. Första gången jag hörde din fru nämnas när du själv stod på scenen, var vid den tv-sända flyktingga­lan på hösten 2015 där Johan Glans gjorde sig rolig på din bekostnad. Var det då du insåg att du kunde skämta om din fru?

– Nej, det var egentligen ett år tidigare när jag uppträdde i Lund tillsamman­s med Robin Paulsson, och han sa att ”du måste säga något om Anna”. Så jag provade, och det gick bra.

Ja, nu går det uppenbarli­gen ännu bättre, även om det måste ha varit lite besvärligt när din fru avgick, en dryg månad före premiären. Fick du ändra mycket i manus?

– Nej, inte så farligt. Däremot ändrar jag lite vid varje föreställn­ing, som standuppar­e vill jag kommentera det som är aktuellt. Det gäller även på lördag i Halmstad.

DAVID BATRA

 ??  ??
 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? PAR I SKRATT. David Batra fick vid premiären av ”Elefanten i rummet - han som är gift med henne” stöd av sin fru Anna Kinberg Batra. Men hon är inte med i Halmstad på lördag.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT PAR I SKRATT. David Batra fick vid premiären av ”Elefanten i rummet - han som är gift med henne” stöd av sin fru Anna Kinberg Batra. Men hon är inte med i Halmstad på lördag.
 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? DAVID BATRA.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT DAVID BATRA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden