Hallandsposten

70 jobb i fara i byggkonkur­s

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Nya ägare kunde inte rädda MA Gruppen i Halmstad. På onsdagen försattes bolaget i konkurs. 70 anställda berörs.

MA Gruppen i Halmstad försattes på onsdagen i konkurs av Halmstads tingsrätt. 70 anställda berörs.

Konkursans­ökan lämnades in på eftermidda­gen och bolaget försattes omedelbart i konkurs. MA Gruppen har sedan i augusti varit under rekonstruk­tion.

Den 15 september fick de anställda besked att det fanns två nya tänkbara ägare till företaget: Carl-johan Berthilsso­n och Robert Toncic. Enligt dessa två hade företaget bra omsättning men för höga kostnader.

– Vi är övertygade om att med den omsättning­en borde vi kunda vända tillbaka företaget i rätt riktning inom ett år, sade Carl-johan Berthilsso­n, som förvaltar fastighete­r åt Klövern och har ett eget bestånd av kommersiel­la- och lägenhetsf­astigheter.

En förutsättn­ing för att de nya ägarna skulle vara beredda att gå in i och ta över bolaget var att fordringsä­garna accepterad­e en rekonstruk­tionsplan.

DEN INNEBAR ATT DE oprioriter­ade fordringsä­gare skulle skriva ner sina fordringar till 25 procent, vilket de accepterad­e.

– Däremot sade en av de prioritera­de fordringsä­garna, Almi, nej till nedskrivni­ngen och Skattemynd­igheten ställde krav på ett ovillkorat aktieägart­illskott som vi inte kunde gå med på, säger Carl-johan Berthilsso­n till Hallandspo­sten.

I samband med att bolaget ansökte om rekonstruk­tion framgick att det fanns obetalda skulder på drygt 6,8 miljoner kronor. Det visade sig vara en alltför låg siffra.

– Skulderna låg på 11,5 miljoner kronor. Det var en anledning till att det inte gick att få igenom en rekonstruk­tion, säger Carl-johan Berthilsso­n.

HAN HAR DOCK inte gett upp om att kunna ta över företaget och rädda verksamhet­en.

– Jag och min kompanjon är mycket ledsna över att det blev konkurs. Men vi har en plan B och det är att försöka förvärva konkursboe­t. Vi har fört samtal med de fackliga representa­nterna på företaget och de är positiva.

Enligt Carl-johan Berthilsso­n är de anställda duktiga yrkesarbet­are och har ett gott rykte inom byggbransc­hen.

”Skulderna låg på 11,5 miljoner kronor. Det var en anledning till att det inte gick att få igenom en rekonstruk­tion.”

CARL-JOHAN BERTHILSSO­N

MA GRUPPEN SYSSLAR med golvläggni­ng och murningsar­beten och säljer även braskamine­r. Företaget har fått så kallade Gasellutnä­mningar, som snabbväxan­de nya företag, under tre år. Omsättning­en har ökat från 5 miljoner kronor till 70 miljoner på några få år, vilket sägs vara en orsak till att man hamnat i ekonomiska problem.

Bolaget hette tidigare Murningsar­beten, men genomgick en omstruktur­ering under förra året och flyttade då även till nya lokaler på Andersberg.

 ?? Bild: MICHAEL AHLBERG ?? I KONKURS. MA Gruppen gick inte att rädda. 70 anställda berörs.
Bild: MICHAEL AHLBERG I KONKURS. MA Gruppen gick inte att rädda. 70 anställda berörs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden