Hallandsposten

89-åring utan telefon flera veckor

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se

I drygt fyra veckor har 89årige Gunnar Andersson varit utan fast telefon. – Vi är förtvivlad­e över att det ska ta så lång tid att rätta till felet, jag känner mig väldigt isolerad utan telefonen, säger han.

Gunnar Andersson bor i Ahla nedre och har varit utan fast telefonför­bindelse sedan den 6 september. Flera andra i Ahla och Lejeby är också drabbade av samma avbrott.

– Jag brukar prata i telefon med mina vänner så gott som varje dag. Nu har telefonen inte fungerat på en hel månad, och jag känner mig väldigt isolerad, säger Gunnar Andersson.

När Gunnars granne hjälpte honom att ringa och felanmäla till Telia fick han beskedet att Gunnar borde skaffa sig en mobil.

GUNNAR KOM DÅ på att hans bortgångna fru hade en mobiltelef­on.

– Min fru gick bort för åtta år sedan, men telefonen fungerade fortfarand­e. Mitt barnbarn hjälpte mig att komma i gång, så att jag i alla fall kan ringa 112 om jag skulle få en stroke eller något. Men det är inte så enkelt med all ny teknik för mig som snart fyller 90 år.

För Gunnar som har varit kund hos Telia i många år har det varit närmast en chock och en stor besvikelse att det dröjer så lång tid innan felet kan avhjälpas.

– Det senaste beskedet vi har fått är att det ska vara klart den 7 november, men det är en hel månad kvar till dess, säger han.

CHRISTIAN NILSSON BOR också i Ahla med sin familj, och har råkat ut för samma teleavbrot­t.

– Det är väldigt lång tid att vara utan telefon, mobiltäckn­ingen är inte heller den bästa i området. För oss är det stora problemet att vi är utan internet, barnen behöver det bland annat till sina skolarbete­n, säger han.

Det besked Christian har fått kring teleavbrot­tet är att det rör sig om en ledning som grävts av i samband med fiberutbyg­gnaden i området.

– IP ONLY SÄGER då att ledningen inte var utmärkt som den ska, och Telia anser att det är IP Only som ska laga ledningen. Men vi som kunder ska inte behöva hamna i kläm under så lång tid, säger Christian Nilsson.

Ridhuset i Ahla har också drabbats av teleavbrot­tet. Men de upplevde att de fick snabb hjälp av Telia, berättar anläggning­sansvariga Jeanette Eriksson.

– Vi skulle ha stora tävlingar ganska snart efter avbrottet, och vi är helt beroende av internet för tidtagning, tävlingsre­sultat och mycket annat vid tävlingar. Vi fick låna mobil utrustning och allt har fungerat jättebra både tekniken och den hjälp vi fick, säger hon.

I morgondage­ns tidning kommer Telia och Skanova att bemöta kritiken.

”Det är inte så enkelt med all ny teknik för en som snart fyller 90 år.”

GUNNAR ANDERSSON pensionär

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? INGEN SIGNAL. Gunnar Andersson och hans vänner brukar höras av så gott som varje dag. Men sedan fyra veckor tillbaka är Gunnars telefon död.
Bild: CARINA NILSSON INGEN SIGNAL. Gunnar Andersson och hans vänner brukar höras av så gott som varje dag. Men sedan fyra veckor tillbaka är Gunnars telefon död.
 ??  ?? AVBROTT. Någon kilometer ifrån Gunnars fastighet finns en trasig kabel som tros ha orsakat avbrottet.
AVBROTT. Någon kilometer ifrån Gunnars fastighet finns en trasig kabel som tros ha orsakat avbrottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden