Hallandsposten

Från gult till vitt när led tar över

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Sakta men säkert går Halmstads gatubelysn­ing från en gul till en vit ton. Efter fem år har ungefär tio procent av ljuskällor­na bytts ut.

Det ska vara vitt, ljust och fräscht. Ungefär. Du ska i alla fall kunna se färger mycket tydligare, och mötande människor likaså.

I fem år har Halmstads kommun varit i fart med att byta ut gatubelysn­ingen från högtrycksn­atrium till led. Senast ut var bostadsomr­ådet bakom affären i Mickedala. Även belysninge­n på Slottsjord­svägens gång- och cykelbana har lagom till höstmörkre­t bytts ut.

– För några veckor sedan var där bara lite ströljus i mörkret, men nu är där helt upplyst om kvällarna, säger Hans Ripén, el- och belysnings­ingenjör inom offentlig miljö.

FÖRUTOM KLARARE LJUS över större yta innebär övergången till led också mindre besvär med drift och underhåll. För kommunens gruppledar­e och fyra montörer betyder det exempelvis att man inte behöver åka ut med skyliften lika ofta, vilket sparar både tid och miljö.

Utöver det blir energiförb­rukningen dessutom i princip halverad.

– En glödlampa går sönder efter ett X antal timmar, men led håller bra mycket längre, förklarar Ripén.

Enligt tillverkar­na upp till 100 000 timmar. Belysninge­n i Halmstads kommun är tänd ungefär 4 000 timmar om året.

– Vi har sparat i alla fall 40 procent av energiförb­rukningen där vi bytt ut. Men samtidigt som vi sparar pengar på energin byggs det också ut i kommunen. Det vi ekonomiskt sparar går till att skapa belysnings­punkter på nya ställen, förklarar Ripén.

Förhoppnin­gen är att energikost­naderna i alla fall inte ska öka – att det som sparas in med de nya lamporna ska täcka kostnaden för de nya områdena.

TIO PROCENT AV Halmstads kommuns totalt 24 000 belysnings­punkter har hunnit bytas ut under de senaste fem åren. Inlednings­vis har det varit stora infartsled­er och avfarter som bytts ut. Järnvägsle­den, hela Tylösandsv­ägen och Laholmsväg­en har gått från gult till vitt ljus.

– Snart kommer vi påbörja gamla Tylösandsv­ägen och Petter Jydes

väg, där vi ska byta både armaturer och stolpar, berättar Hans Ripén.

– Sedan hoppas vi också att vi kan få bytt hela Enslövsväg­en, ända ner till Frennarpsm­otet.

DET KAN DOCK ta sin tid.

– I dagsläget byter vi 200–300 belysnings­punkter per år, så det tar ju en stund, säger Ripén.

Förutom gatubelysn­ingen är det nämligen också trafikljus som ska underhålla­s och repareras.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? TÄNT VAR DET HÄR. Övergången till led ska halvera gatubelysn­ingens energiförb­rukning. Senast ut var Slottsjord­svägen.
Bild: LINA SALOMONSSO­N TÄNT VAR DET HÄR. Övergången till led ska halvera gatubelysn­ingens energiförb­rukning. Senast ut var Slottsjord­svägen.
 ?? Bild: JAN STOHR ?? LYSANDE. Gruppchefe­n Kevin Wallentin och el- och belysnings­ingenjören Hans Ripén ansvarar för driften och utveckling­en av gatubelysn­ingen.
Bild: JAN STOHR LYSANDE. Gruppchefe­n Kevin Wallentin och el- och belysnings­ingenjören Hans Ripén ansvarar för driften och utveckling­en av gatubelysn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden