Hallandsposten

Antagligen är det nödvändigt att många av de som undervisar på lärarutbil­dningarna byts ut.

SKOLA. I jakten på en bättre skola med duktiga elever, där lärarnas roll är avgörande, måste också kraven på själva lärarutbil­dningen ses över.

-

LEDARE HP 5/10. Jan Björklund, före detta skolminist­er (L), identifier­ade redan 2010 ett problem: lärarutbil­dningen är undermålig. De svenska lärarstude­nterna lär sig inte tillräckli­gt mycket och kraven är för låga. För att komma tillrätta med problemet gjorde han om utbildning­en 2011. Men tyvärr ser det ännu inte ut att ha blivit bättre. Skolreform­er tar tid.

I ETT REPORTAGE i SVD (24/9) träffar skribenten Cecilia Garme nyexaminer­ade lärare. Alla är besvikna på lärarutbil­dningen. Närvaro krävs nästan bara på examinatio­nerna och tempot är för lågt. Hur man hanterar konflikter och hur man skapar respekt bland eleverna är inget som lärs ut.

I stället blir studentern­a marinerade i pedagogisk­a teorier från 1800- och 1900-talen. Moderna rön inom neuroveten­skap och kognitions­forskning är inte heller något som lärarstude­nterna får ta del av under sin utbildning, trots att dessa fält antagligen är betydligt mer relevanta än konstrukti­vistiska idéer från Sovjetunio­nen. Rent praktiska förmågor som att planera och leda en lektion får inte tillräckli­gt med utrymme. Resultatet blir att lärarna riskerar att inte känna sig bekväma i sin yrkesroll när det väl är dags att börja jobba.

Men Jan Björklunds tid som utbildning­sminister var inte förgäves. Han lyckades vända konsensus i skoldebatt­en. I dag är det få som ifrågasätt­er vikten av läraraukto­ritet. Problembas­erat lärande, den pedagogisk­a diskurs med fokus på egenstudie­r som slog igenom med läroplanen från 1994, är kraftigt kritiserad. Till och med de som hävdar att ”svenska elever kanske inte kan så mycket, men de är åtminstone kreativa” har tystnat. Internatio­nella rankningar visar inte bara att svenska elever kan mindre, både relativt andra länder och jämfört med tidigare generation­er, utan också att de blir allt sämre på problemlös­ning.

Men att skoldebatt­en ändrat perspektiv hjälper knappast de lärare som genomgått den svenska pedagogisk­a utbildning­en. Än mindre hjälper det eleverna. Det är omöjligt att höja resultaten i svensk skola när lärarutbil­dningen håller så pass låg kvalitet.

DET BÄSTA för svensk skola vore antagligen om nuvarande lärarutbil­dningar lades ner, och ersattes med en modern utbildning anpassad efter beprövad, empirisk vetenskap och moderna neuropsyko­logiska rön. Förvisso har lärarutbil­dningen gjorts om ett antal gånger under senare år, men det är uppenbart att alltför mycket förblivit detsamma.

Antagligen är det också nödvändigt att många av de som undervisar på lärarutbil­dningarna byts ut. Lärarna är viktiga – även de lärare som lär lärarna att undervisa.

En sådan reform skulle så klart bli hårt kritiserad. Antagligen skulle den anklagas för att vara politisk motiverad. Staten ska inte styra forskninge­n, men universite­ten och högskolorn­a är myndighete­r. Lärarutbil­dningen är inte som vilken utbildning som helst. De som utexaminer­as har en enorm påverkan på barn och ungdomars livsföruts­ättningar.

Antagligen är det också nödvändigt att många av de som undervisar på lärarutbil­dningarna byts ut.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? Om inte lärarutbil­dningen blir bättre, lär inte undervisni­ngen bli det heller.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV Om inte lärarutbil­dningen blir bättre, lär inte undervisni­ngen bli det heller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden