Hallandsposten

Alla var vinnare när företagare prisades

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

”Nu har vi sex anställda, nästa år siktar vi på att vara tio.”

AHMED ABLAH

Några fick gå hem med diplom och priser, men alla var vinnare. Det var premissern­a när företagarp­riset ”Årets nybyggare” delades ut i går.

Det framgick tydligt under gårdagens ceremoni på Halmstads slott att alla nominerade företag var vinnare.

För att bli nominerad till ”Årets nybyggare”, som delades ut i två olika kategorier, krävdes att man är en person med utländsk bakgrund som valt att starta ett eget företag. Ska man dessutom bli aktuell att vinna gäller det att man ska ha nått framgång i sitt företagand­e.

Någon som gjort det är Ahmed Ablah, grundare av Halmstad stenhugger­i och vinnare i kategorin ”Årets nystart”. Han kom till Sverige som flykting från Syrien 2014 och efter att ha testat på en rad olika yrken föll han tillbaka till stenkonste­n, något han hade som hobby i sin ungdom.

– Nu har vi sex anställda, nästa år siktar vi på att vara tio, sade Ahmed Ablah under sin presentati­on.

NÄR DET STOD klart att han vann priset brast han ut i ett stort leende.

– Tack till Sverige och tack till alla som har hjälpt oss ända sedan starten. Nu hoppas jag bara att jag kan ge något tillbaka.

Priset för årets pionjär gick till Halim Hoti och dottern Erona Koci som driver Systemputs M.B.T. AB. Företaget bedriver byggverksa­mhet, service, reparation och underhåll av byggnader.

Halim Hoti kom till Sverige som flykting från kriget i Jugoslavie­n. När fabriken han arbetade på flyttade till Bulgarien blev han arbetslös. Då startade han företaget och resten har varit en framgångss­aga.

NU HAR DE cirka 32 anställda och 25 inhyrda underentre­prenörer och beräknas omsätta 110 miljoner kronor innevarand­e år.

– Det var inte enkelt att börja från ingenting, men jag ville jobba hur mycket jag vill, när jag vill och med vad jag vill. Nu har vi blivit väldigt framgångsr­ika, sade Halim Hoti.

”Årets nybyggare” organisera­s och delas ut i Halland av Almi Företagspa­rtner och SEB i Halmstad.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ALLA PRISTAGARE. Ida-lotta Elgbratt (årets mentor), Daniel Ehrnberg (utveckling­sstipendiu­m), Halim Hoti (årets pionjär, tillsamman­s med dottern Erona Koci, ej i bild), Ahmed Ablah (årets nystart), Ingemar Josefsson, företrädar­e för Alexander Ingvarsson...
Bild: ROGER LARSSON ALLA PRISTAGARE. Ida-lotta Elgbratt (årets mentor), Daniel Ehrnberg (utveckling­sstipendiu­m), Halim Hoti (årets pionjär, tillsamman­s med dottern Erona Koci, ej i bild), Ahmed Ablah (årets nystart), Ingemar Josefsson, företrädar­e för Alexander Ingvarsson...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden