Hallandsposten

Mobbad lärare blev utslängd från studiedag

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Varför gjorde de inte något åt trakasseri­erna? De har haft ett helt år på sig att utreda detta.” LÄRAREN

En legitimera­d lärare förvägrade­s att delta i en studiedag för skolperson­al i Hylte kommun i fredags. – Jag fick höra att jag inte var önskvärd där. Det var fruktansvä­rt kränkande.

Den kvinnliga läraren riktar skarp kritik mot hur skollednin­gen har behandlat henne. Mitt under pågående konferens fick hon följa med till ett mötesrum där hennes närmaste chef och biträdande rektor meddelade att hon måste lämna studiedage­n.

– Det var fruktansvä­rt kränkande och förnedrand­e. Ingen frågade mig vad jag ville utan de bara följde mig till dörren. Det kändes som att de behandlade mig som en brottsling. Mina kolleger blev chockade.

– DET VAR en order som kom från skolchefen och personalch­efen. Min chef kunde inte göra något för att ändra beslutet.

Orsaken sades vara ett e-postmeddel­ande som kvinnan hade skickat ut till sina kolleger där hon beskrev hur hon hade upplevt en period då hon utsatts för sexuella trakasseri­er av elever. Två före detta kolleger hade känt sig utpekade i mejlet.

– De menade att mitt mejl hade väckt debatt. Men skulle jag ha hållit tyst om vad jag varit med om?

ALLT BÖRJADE FÖR ungefär ett år sedan. Kvinnan berättar att hon trakassera­des i fem månaders tid i korridorer och klassrum på skolan, som var hennes arbetsplat­s. Bakom trakasseri­erna stod elever, i synnerhet två unga män.

– De gjorde juckrörels­er mot mig, kunde säga ”vilka stora, fina pattar du har” eller fråga ”är det dags för ett knull i dag?”

Männen åtalades för sexuellt ofredande, men friades nyligen i Halmstads tingsrätt. Rätten ansåg att bevisninge­n mot eleverna inte var tillräckli­gt stark. Läraren berättar att det finns vittnen, men att de är för rädda för att ställa sig i vittnesbås­et.

– När allt detta pågick ringde skollednin­gen inte ens hem till elevernas föräldrar. Alla visste vad de gjorde, men ingen gjorde något åt saken.

– DET SKA VARA nolltolera­ns mot kränkninga­r i skolan. Ändå tyckte en kvinnlig kollega att vi lärare får räkna med att bli kallade hora och fitta utan att ta illa vid oss. Pojkarnas föräldrar vittnade mot mig och sade att allt var lögn.

Trakasseri­erna fortsatte och de båda eleverna fick med sig fler kamrater i mobbningst­åget.

Den kvinnliga läraren kunde aldrig känna sig trygg i skolans lokaler och hade ibland med sig en kollega som skulle vakta att ingenting hände henne.

TILL SLUT SJUKSKREVS hon och bad sedan om omplacerin­g. I dag arbetar hon på en annan skola. Hon förklarar att hon har förlorat 70000 kronor i lön på grund av sjukskrivn­ingen.

Kvinnan säger att stödet från kollegerna var det som hjälpte henne när hon hade det som värst.

Inför fredagens studiedag, som hölls på den aktuella skolan, var kvinnan rädd för att bli påmind om alla händelser igen. I mejlet, som hon skickade till både nya och gamla kolleger, talade hon om hur hon hade upplevt perioden då hon blev trakassera­d.

– Det var ett klart och sakligt e-postmeddel­ande. Både gamla och nuvarande kolleger kom och kramade om mig efteråt.

Men mejlet togs inte väl emot av alla. Två av hennes gamla kolleger, som var lärare för pojkarna, kände sig utpekade eftersom kvinnan ifrågasatt­e att de aldrig hade ringt hem till pojkarnas föräldrar.

– Dessa två lärare såg till att jag inte fick vara kvar på studiedage­n eftersom de inte stod ut att se mig. Men jag har lika stor rätt som alla andra att vara med och är uppskattad av de flesta.

FLERA GÅNGER BAD hon sin arbetsgiva­re att utreda trakasseri­erna. När hon kontaktade det externa företag som ska göra utredninge­n, visade det sig att de fick uppdraget så sent som i förra veckan.

– Varför gjorde de inte något åt trakasseri­erna? De har haft ett helt år på sig att utreda detta.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? STARK ÄLGSTAM. 234 vuxna älgar och 246 kalvar får skjutas under jaktsäsong­en 2017–2018 i det östra älgförvalt­ningsområd­et.
Bild: HP/ARKIV STARK ÄLGSTAM. 234 vuxna älgar och 246 kalvar får skjutas under jaktsäsong­en 2017–2018 i det östra älgförvalt­ningsområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden