Hallandsposten

Sluträknin­gen ändrar på mandat i kyrkan

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Kyrkovalet är slutgiltig­t räknat i Laholms och Höks pastorat. Resultatet visar på en del förändring­ar i mandatförd­elningen sedan valkvällen­s preliminär­a siffror.

I Laholms pastorat visar resultatet att Kyrklig samverkan tar ett mandat från Kyrkans framtid.

SAMTIDIGT TAPPAR DE båda grupperna tre mandat till Sverigedem­okraterna vilket stod klart redan på valkvällen. Men Sverigedem­okraterna kommer inte att fylla de tre stolarna eftersom bara ett namn fanns med på listan över kandidater. Kommunfull­mäktige för mandatperi­oden består därmed av 23 i stället för 25 ledamöter.

I Höks pastorat behåller Ränneslöv-ysby samlingsli­sta de fem mandaten som gruppen hade under förra mandatperi­oden. Valkvällen­s preliminär­a siffror då visade att gruppen hade tappat ett mandat. Men det hämtades upp efter att alla röster räknats, det vill säga även dem som kom in via poströstni­ng. Förlorare av sluträknin­gen blev För vår kyrka som stannade på tre mandat. Thomas Jönsson (Ränneslöv-ysby Roland Norrman, Bengtåke Nilsson Ränneslöv-ysby samlingsli­sta (5 mandat): Viktoria Åhman, Roger Stigsson, Bodil Wiktorsson Bengtsson, Thomas Jönsson, Karin Johansson

Anna Nylander, Mikael Sandén samlingsli­sta) är mycket nöjd med att gruppen behåller antalet mandat.

– Det tyder på att vi har gjort ett bra jobb och att engagemang­et i församling­en är stort. Det handlar om att erbjuda en bra verksamhet i kyrkan och att få människor till vallokalen när det är dags att rösta, säger han.

PERSONLIGE­N GJORDE Thomas Jönsson inte sitt bästa val. Han kandiderad­e som första namn på listan men hamnade som fjärde namn i slutresult­atet.

– Det är inget som jag vill kommentera i dagsläget. Jag vill först se röstetalen innan jag uttalar mig, säger han.

Sverigedem­okraterna tar plats även i Höks pastorat med slutresult­atet tre mandat vilket inte har förändrats sedan de preliminär­a siffrorna kom. Även i detta pastorat har Sverigedem­okraterna brist på namn och kommer att besätta två av de tre stolarna. Fullmäktig­esamlingen består då av 24 i stället för 25 ledamöter.

Den kvinnliga och manliga representa­tionen i fullmäktig­e är jämnt fördelat. I Laholms pastorat är 48 procent kvinnor och i Höks pastorat är 56 procent kvinnor.

 ??  ?? Socialdemo­kraterna (4 mandat): För vår kyrka (3 mandat): Kerstin Isaksson, Carina Hilmersson, Rolf Gustafsson (4 mandat): Matilda Nilsson, Tommy Kullenberg, Charlotta Johansson, Erik Randhem Kyrklig samverkan (2 mandat): Sverigedem­okraterna (3 mandat):
Socialdemo­kraterna (4 mandat): För vår kyrka (3 mandat): Kerstin Isaksson, Carina Hilmersson, Rolf Gustafsson (4 mandat): Matilda Nilsson, Tommy Kullenberg, Charlotta Johansson, Erik Randhem Kyrklig samverkan (2 mandat): Sverigedem­okraterna (3 mandat):

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden