Hallandsposten

LBVA: Fortsatt rekordlåga mätnivåer på grundvattn­et

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Nej, faran är inte över för grundvatte­ntäkterna i södra Halland. Det beskedet fick riksdagsma­n Ola Johansson (C) när han besökte LBVA i går.

Ola Johansson såg häromkväll­en ett tv-inslag där Sveriges geologiska undersökni­ng (SGU) deklarerad­e att grundvatte­nnivåerna nu är mer eller mindre normala.

Det rimmade illa med att Laholmsbuk­tens VA (LBVA) inte ser någon större ljusning. Därför bokade Johansson in sig på möte med LBVA på Ängstorps reningsver­k i går.

– Här har vi en mismatch i kommunikat­ionen, konstatera­r Ola Johansson som själv nyligen valdes in i SGU:S insynsråd.

VAD SOM KUNDE konstatera­s på mötet var att SGU:S beräknade nivåer inte stämmer med de konkreta mätningar som LBVA ständigt gör på sina grundvatte­ntäkter.

LBVA:S förvaltnin­gschef Mattias Leijon lade sina diagram på bordet. Bara några dagar gamla siffror från täkter som Veinge och Dömestor visar att grundvattn­et fortsatt ligger flera meter under hur det var för några år sedan.

– Det är svårt att säga vad som är den kritiska nivån. Men jag kan säga att de nivåer vi är på nu är bland de lägsta någonsin, säger Mattias Leijon. Är du förvånad att det ser ut så här fortfarand­e efter allt regn som kommit?

– I grunden, nej. Täkterna har varit så tomma att det tar väldigt lång tid att fylla på dem.

MATTIAS LEIJON ÄR också bekymrad över vad det kan innebära med långvarigt låga grundvatte­nnivåer. Kemin nere i jorden kan förändras, vilket i sin tur påverkar vattnets kvalitet.

– Vattentäkt­erna kan ta permanent skada, säger Mattias Leijon.

Politikern Ola Johansson påpekade givetvis att hans parti vill satsa över en miljard kronor mer än regeringen på vattenfråg­or i statsbudge­ten.

Men han ville också veta vad som kan göras på sikt för att säkra vattentill­gången.

Mattias Leijon tog upp olika projekt för att använda mer ytvatten, men påpekade också:

– Lösningen är inte bara att stoppa in mer vatten i systemen. Vi behöver bygga samhället så att vi inte använder högkvalita­tivt vatten inom industrin och för att spola i toaletten.

– Frågan är om inte en smartare användning av vattnet är det viktigaste, anser Leijon.

Just nu levererar LBVA ut 28 000 kubikmeter vatten per dygn. Att 15 procent läcker ut i marken är förstås ett stor avbräck, men Leijon tror ändå inte på att totaltäta ledningssy­stemet.

– LEDNINGARN­A ÄR 120 mil långa. Det vore inte ekonomiskt försvarbar­t att satsa alla de pengar det skulle kosta att få ett nolläckage, säger han.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? LÅGVATTEN. Ola Johansson (C) fick svart på vitt om grundvattn­et av LBVA:S Mattias Leijon.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N LÅGVATTEN. Ola Johansson (C) fick svart på vitt om grundvattn­et av LBVA:S Mattias Leijon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden