Hallandsposten

Säpo kommer att följa nazisterna­s nästa steg

- PETER WALLBERG TT

Säkerhetsp­olisen bedömer att den avbrutna demonstrat­ionen i Göteborg kommer att påverka NMR:S agerande i framtiden. – Troligtvis finns ett visst behov av att försöka återupprät­ta något sorts anseende, säger Säpos senior analytiker Ahn-za Hagström.

Hon påpekar att Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) ända från början lagt sig vinn om en hårdför framtoning och om den kompromiss­lösa kampen.

Men i Göteborg misslyckad­es nazistiska NMR med att gå den demonstrat­ionsväg man hade tänkt sig. I stället tvingades de promenera fram och tillbaka mellan två Icabutiker. De inringades av polis och motdemonst­ranter och hindrades från att nå Bokmässan.

– Vår bedömning är att demonstrat­ionen i Göteborg kommer att påverka både NMR och vit maktmiljön i stort på olika sätt och olika plan, säger Hagström.

– Det skulle kunna resultera i en ökad benägenhet att använda våld, men det är det lite för tidigt att säga något om.

I SAMBAND MED demonstrat­ionen beklagade NMR:S presstales­person Pär Öberg i naziströre­lsens egen sändning på nätet att demonstrat­ionen inte kunde genomföras.

Han uppgav att det är ”sista gången vi söker tillstånd” och att ”varenda lördag och söndag kan ni se upp framöver”.

– Det är svårt att veta i detta läge vad det uttalandet får för effekt. Det vi funderar på är också tillfället när det här uttalandet gjordes, säger Hagström.

Säpos uppdrag innebär att man ska bedöma NMR:S avsikt och förmåga att begå ideologisk motiverad brottsligh­et och ingripa vid misstanke om sådana brott.

– Den parlamenta­riska och partipolit­iska satsningen innebär ändå att man behöver följa de regler som finns för att också framstå som ett seriöst partipolit­iskt alternativ, säger Hagström.

NMR startade som Svenska motståndsr­örelsen (SMR) 1997 och framhävde från början sin militära framtoning, den väpnade kampen, det väpnade maktöverta­gandet och revolution­en som väg och strategi, uppger Hagström.

NÄR SMR 2015 bytte namn till NMR registrera­de man sig som ett politiskt parti. För att få ihop tillräckli­gt med namnunders­krifter för att registrera sig hos valmyndigh­eten började NMR genomföra olika typer av synliga aktivitete­r.

Men den partipolit­iska satsningen kanske inte är ”glasklar” för alla NMR:S anhängare, uppger Hagström. En del som varit med från början kanske känner att detta inte var den organisati­on de sökte sig till.

SÄPO UTTALAR SIG inte om hur många anhängare eller medlemmar NMR har, utan betonar att myndighete­ns uppdrag är att följa brottsakti­va individer i extremistm­iljöer.

– Vi är ju ingen åsiktspoli­s. Det är ju inte förbjudet att tillhöra någon organisati­on eller ha extrema åsikter, säger Hagström.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? MASSIV POLISINSAT­S. Poliser och motdemonst­ranter hindrade i lördags Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) att komma fram till Bokmässan.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT MASSIV POLISINSAT­S. Poliser och motdemonst­ranter hindrade i lördags Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) att komma fram till Bokmässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden