Hallandsposten

Obligatori­sk förskolekl­ass ser ut att bli av

- ANNA LENA WALLSTRÖM TT

Allianspar­tierna kommer att rösta nej till regeringen­s förslag om att göra förskolekl­assen för sexåringar­na obligatori­sk. Men SD ansluter inte och därmed ser regeringen ut att ha riksdagsma­joritet för förslaget.

Alla sexåringar ska gå till skolan. Så långt är alla partier överens. Men regeringen vill göra förskolekl­assen obligatori­sk, och på så sätt fånga in den lilla andel sexåringar som inte alls eller sällan deltar. Alliansen vill i stället ha en tioårig grundskola med skolstart från sex års ålder.

– Det handlar om rätten till tydliga kunskapsmå­l, tidigt stöd och rätten till att ha utbildade lärare. Med en tioårig grundskola möter vi alla barns behov på samma sätt över landet, säger Camilla Waltersson Grönvall som är Moderatern­as skolpoliti­ska talesperso­n.

Enligt henne håller inte all verksamhet i förskolekl­asserna tillräckli­gt hög kvalitet.

– Vi har tydliga utvärderin­gar av förskolekl­assen som visar att kvaliteten är extremt skiftande.

Utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) beklagar agerandet.

– Moderatern­a, Liberalern­a, Centern och Kristdemok­raterna vill att sexåringar­na ska sitta mer i bänk, de vill ta bort förskollär­arna och plocka bort leken som är så viktig för små barns lärande, säger han.

Men regeringen ser ändå ut att få igenom sin propositio­n. Sverigedem­okraterna tänker inte ansluta till Alliansens linje, säger utskottsle­damoten Stefan Jakobsson.

– Vi kommer inte så långt som vi vill, men propositio­nen är ett steg i rätt riktning och är tillräckli­gt bra för att få gå igenom. Att Alliansen vidhåller sin ståndpunkt in absurdum får stå för dem, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden