Hallandsposten

SD vill satsa på sänkt skatt och pensionäre­r

- TT

Även SD presentera­de sin budgetmoti­on för nästa år under gårdagen. Partiet vill bland annat satsa stora pengar på pensionäre­r och skattesänk­ningar på löntagare 2018. Partiet räknar med stora besparinga­r på flyktingmo­ttagningen, trots att kostnadern­a minskat kraftigt.

SD:S ekonomisk-politiske talesperso­n Oscar Sjöstedt gjorde ett stort nummer av fördelning­spolitiken när partiets budgetmoti­on för 2018 presentera­des.

– Alla vinner på den här budgeten, hävdar han.

Sjöstedt hänvisar till uträkninga­r från riksdagens utrednings­tjänst som visar att de med lägst inkomster och de äldre skulle vinna mest.

SD ökar på sin satsning på pensionäre­r från tidigare budgetmoti­oner genom att höja både bostadstil­lägget och garantipen­sionen med en tusenlapp vardera.

– DET TRÄFFAR DEM med riktigt taskiga marginaler, säger Sjöstedt.

Sedan tidigare vill partiet i ett steg avskaffa hela skillnaden mellan skatt på lön och på pension. Totalt innebär det 11 miljarder mer till pensionäre­rna än vad regeringen föreslagit.

SD vill också lägga drygt 25 miljarder kronor på sänkt skatt för lågoch medelinkom­sttagare och sänkt marginalsk­att.

Sjöstedt uppger att partiet i stort säger ja till de satsningar på vården som regeringen föreslår, men lägger på ytterligar­e 3,6 miljarder 2018. Där ingår en sjukvårdsr­eform som man hävdar skulle avskaffa vårdköerna till 2021.

SD vill också lägga några miljarder kronor mer än regeringen på försvaret och på rättsväsen­det.

En stor del av förslagen finansiera­s med höjd restaurang­moms, slopade byggsubven­tioner och besparinga­r i arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder. SD säger till exempel också nej till en barnbidrag­shöjning.

De största besparinga­rna görs dock på migration och integratio­n trots att statens kostnader på de områdena minskat kraftigt. SD räknar med att dra in sammanlagt 30 miljarder av de dryga 40 miljarder regeringen anslår för 2018.

– I VÅR VÄRLD ska asylmottag­ningen vara noll, säger Sjöstedt.

När det gäller integratio­n vill SD avskaffa lagen som tvingar kommunerna att ta emot flyktingar och även den statliga ersättning­en till kommunerna.

SD vill också skära ned på etablering­sersättnin­gen till vissa nyanlända.

 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? VILL SPARA IN PÅ FLYKTINGAR. Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperso­n, (SD) sa att ”i vår värld ska asylmottag­ningen vara noll”.
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT VILL SPARA IN PÅ FLYKTINGAR. Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperso­n, (SD) sa att ”i vår värld ska asylmottag­ningen vara noll”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden