Hallandsposten

Centern vill styra om pengar till kommuner

- MARIA DAVIDSSON TT

I går presentera­de Centern sin budgetmoti­on för 2018. Partiet vill öka de generella statsbidra­gen till kommunerna, men skär samtidigt mer i regeringen­s riktade satsningar.

Nästa år vill Centerpart­iet öka de generella statsbidra­gen till kommuner och landsting med 7 miljarder kronor mer än regeringen. Samtidigt skär partiet ned regeringen­s föreslagna riktade kommunbidr­ag med 6,6 miljarder kronor.

Dessutom säger C nej till regeringen­s riktade satsning på eftersatta områden och den tillfällig­a personalsa­tsningen i äldreomsor­gen på ett par miljarder.

TROTS DETTA HÄVDAR partiledar­en Annie Lööf att Centerns pengar gör mer nytta, eftersom alla får del av dem och själva får bestämma hur de ska användas.

– Det klart att det betyder mer pengar till välfärden, bara att man från regeringen­s sida satsar på exempelvis skolor i utanförska­psområden, så kommer det inte glesbygden­s skolor till del, där kanske man behöver bygga ut äldreomsor­gen eller förlossnin­gsvården, säger Lööf.

De tre kommande åren vill C satsa totalt 25 miljarder kronor mer i generella statsbidra­g.

Ett återkomman­de tema var att partiet vill ”stoppa klyvningen av Sverige”.

Partiet har flera förslag för att skapa fler jobb utan krav på utbildning, dit hör förslagen om inträdesjo­bb och höjt och utbyggt rut-avdrag.

ETT DYRT FÖRSLAG är det så kallade ingångsavd­raget för dem som ska komma in på arbetsmark­naden. Det kostar 11,7 miljarder kronor.

Totalt vill Centern sänka skatter på inkomster och företag med 16,9 miljarder kronor. Där ingår sänkt skatt för låg- och medelinkom­sttagare med 2 000 kronor om året. Men även höjd garantipen­sion och sänkt skatt för pensionäre­r.

CENTERPART­IET SÄGER JA till regeringen­s förslag om att höja barnbidrag­et, men säger nej till förslaget om flygskatt och skatteredu­ktion för fackavgift­en.

En stor del av finansieri­ngen av C-politiken består av att förändra arbetsmark­nadspoliti­ken och att avskaffa bostadssub­ventioner.

 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? ÅTERKOMMAN­DE TEMA. Centerns partiledar­e Annie Lööf sa flera gånger under sin presentati­on att hon vill ”stoppa klyvningen av Sverige”
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ÅTERKOMMAN­DE TEMA. Centerns partiledar­e Annie Lööf sa flera gånger under sin presentati­on att hon vill ”stoppa klyvningen av Sverige”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden