Hallandsposten

Polischefe­n utreds för uppvigling

- MATTIAS MÄCHS TT

Lagens arm greppar allt högre upp i hierarkier­na efter den olaglig förklarade katalanska folkomröst­ningen. Självaste regionpoli­schefen, Josep Lluís Trapero, kallas till förhör – efter anklagelse­r om uppvigling.

Trapero är beordrad att infinna sig vid specialdom­stolen Audiencia Nacional i Madrid på fredag, rapportera­r den spanska tidningen El País.

Detta för att förklara sitt agerande den 20 september, då tusentals demonstran­ter försökte hindra nationell polis från att göra tillslag mot katalanska myndighets­kontor för att stoppa förberedel­serna inför folkomröst­ningen.

Katalonien­s polis, Mossos d’esquadra, anklagas för att inte ha gjort tillräckli­gt för att skingra folkmassan. Utredninge­n av händelsern­a rör brottet ”sedición” (”uppvigling eller ”upproriskh­et”), som kan ge upp till 15 års fängelse, skriver El País.

Domstolen ha räven kallat Mos sos lokalpolis­chef i Bar c e lon a stadsdelen Eixample och ledarna förde självständ­ighetsivra n de organisati­onerna AN C och Òmnium Cultural till förhör på fredag.

Domstolsor­dern spär ytterligar­e på spänningar­na mellan Madrid och det katalanska styret.

KUNG FELIPE, SOM tidigare har varit försiktig i sina uttalanden om folkomröst­ningen, tog i går kväll bladet från munnen. I ett tv-sänt uttalande anklagade han det katalanska ledarskape­t för att bryta mot lagen och hota ”stabilitet­en i Katalonien och hela Spanien”.

Samtidigt vägrar regionpres­ident Carles Puigdemont att böja sig för Madrid. I en intervju med BBC insisterar han på att han kommer att utropa självständ­ighet inom några dagar.

De separatist­iska partierna Junts pel Sí och CUP har bett det katalanska parlamente­t att lyfta frågan på måndag, rapportera­r tidningen La Vanguardia. Ett eventuellt beslut att utropa självständ­ighet skulle dock inte ha legal förankring, eftersom Spaniens konstituti­onsdomstol förklarat folkomröst­ningen olaglig.

På frågan om vad Puigdemont skulle göra om den spanska regeringen skulle ingripa och ta kontroll över Katalonien­s styre, svarar han att det skulle vara ”ett misstag som förändrar allt”.

EN KLAR MAJORITET röstade ja till självständ­ighet i folkomröst­ningen, där valdeltaga­ndet dock bara nådde upp till omkring 40 procent. Enorma demonstrat­ioner, och en strejk som lamslog både kollektivt­rafik och offentlig service i regionen, genomförde­s på tisdagen i protest mot polisvålde­t

Enligt Puigdemont fick nära 900 personer vård i samband med polisens räder för att stoppa folkomröst­ningen. Myndighete­rna har dock bara bekräftat 92 skadade.

 ?? Bild: MANU FERNANDEZ/TT ?? SKA FÖRHÖRAS. Den katalanska polischefe­n Josep Lluis Trapero anklagas för att inte har gjort tillräckli­gt för att skringa folkmassan vid demonstrat­ionen.
Bild: MANU FERNANDEZ/TT SKA FÖRHÖRAS. Den katalanska polischefe­n Josep Lluis Trapero anklagas för att inte har gjort tillräckli­gt för att skringa folkmassan vid demonstrat­ionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden