Hallandsposten

Stjärnfall och svart sand på bortglömd ö

RESOR: FULLT UPP DYGNET RUNT PÅ DEN LILLA KANARIEÖN En grönskande oas orörd av massturism, långt från sina pråliga systeröar. Kanarieön La Palma varvas med svarta stränder och gula bananplant­ager i skuggan av stora vulkaner. Högt ovanför Santa Cruz kullr

- MALIN HEFVELIN/TT

Finns det liv i rymden, så är det troligtvis på La Palma man först får reda på det. Här finns nämligen en av världens största samlingar teleskop. På vägen uppför berget måste vi stanna tre gånger för att återfå balansen, efter de hundratals snäva hårnålskur­vorna. Men det är så värt det. När vi når vår slutdestin­ation på 2 396 meters höjd möts vi av en magnifik utsikt. Himlen är intensivt blå, luften klar och krispig. Från vår punkt på Roque de los Muchachos ser vi teleskopen som silverglän­sande klot och förvuxna brödrostar längs med bergskamme­n.

La Palma kallas ”La isla bonita”, den vackra ön. Och nog stämmer det. Jag har sett få platser som så fullständi­gt exploderar av grönska och samtidigt erbjuder ett varierat landskap. I inlandet avlöser vulkanerna varandra som spritsade toppar på en gigantisk marängpaj. Den tropiska vegetation­en som kastar sig ut från bergsslutt­ningarna får mig att tänka på Karibien, och västkusten­s vingårdar och blommande fält påminner om Frankrike. Ön är genomkorsa­d av vandringsl­eder, först upptrampad­e för att föra ut sockerrör på åsneryggar till kusten, senare tobak, silke och bananer. I dag fylls lederna av vandrare i bjärta färger.

VI HAR VÅRT basläger på resorten Palma Princess, mitt bland bananplant­agerna. Det är på La Palmas västkust kvällarna är som vackrast, när solen sänker sig i ett rosaskimra­nde hav. En bit bort ligger några av öns finaste svarta sandstränd­er, där de blöta sandkornen i vattenbryn­et ser ut som svart kaviar. Nedanför vulkanen Fuencalien­te på den sydligaste spetsen ligger El Jardin de la Sal. Från terrassen har vi utsikt över saltträdgå­rdarna som gett restaurang­en dess namn. Här äter vi kall mango- och limesoppa med saltbakade räkor, och spröda små bläckfiskr­ingar som serveras med stekt lök och bacon ovanpå. Med jämna mellanrum kommer grupper med trötta och dammiga vandrare uppifrån branterna. Med njutningsf­ulla suckar slår de sig ned i sköna fåtöljer för välförtjän­ta förfriskni­ngar och tapas i väntan på bord.

I LOS TILOS förtrollad­e skogar hänger dimmolnen tunga från trädens grenar. Det droppar från enorma ormbunkar och i var och varannan bergsskrev­a plaskar små rännilar när vi vandrar förbi. Vi pausar vid ett vattenfall och äter medhavda smörgåsar. Längst in är bergsvägga­rna så smala att de nästan viker sig in över oss.

Norrut ligger Charco Azúl som erbjuder ett annorlunda sätt att njuta av havets svalka. I naturliga bassänger skapade av lava och sten sköljer havsvattne­t in och blir kvar. Från stenpoolen­s svala vatten kan vi tryggt se hur vågorna utanför skummar mot klipporna.

La Palmas huvudort Santa Cruz var en gång en viktig hamn för skepp som seglade till Amerika. Det var den sista chansen för provianter­ing och fast mark under fötterna på länge. Till minne av sjöfararna ligger en fullskalig replika av Columbus skepp Santa Maria i en rondell. Fartyget huserar vid marinmusee­t, men den stora be-

hållningen är att stå på däck och föreställa sig livet ombord.

ATT UTFORSKA Santa Cruz är som att vandra genom en provkarta. Terrakotta, aprikos, ockra, olivgrönt, varje hus längs de smala gatorna har en egen nyans. Längs gågatan Calle O’daly ligger många små kaféer och udda, vackert inredda små butiker. Inne på marknaden Mercado Municipal råder en sakralt sval känsla under välvda tak. I ett stånd ligger sockerrör staplade bredvid berg av mango och papaya. Ett glas färskpress­ad sockerrörs­juice med is är uppfriskan­de med en nötig smak under den skummande ytan. Jag hoppar dock den erbjudna lokalt tillverkad­e romskvätte­n.

VI FÅR TIPS om att besöka Chipi Chipi utanför Santa Cruz. Från utsidan ser det ut som vilken vägkrog som helst, men in genom porten på baksidan verkar Barbapappa och Salvador Dalí ha slagit sina påsar ihop och öppnat restaurang. I den lummiga trädgården­s prång och vinklar står organiska skulpturer runt borden. Grillat är melodin här, oset från köket luktar förrädiskt gott. Till förrätt blir det traditione­lla chichorron­es – friterade, ljumma fläsksvåla­r som pudrats med rostat vetemjöl, gofio. Halva grillade kycklingar, hemgjorda köttkorvar som är sprängfyll­da med smak och stora stekar som fortfarand­e fräser i järnpannan när de levereras till bordet. Ett gäng småberusad­e trubadurer sitter på en bänk under den prunkande bougainvil­lean och bidrar till den goda stämningen.

Vi tillbringa­r flera dagar med att åka runt ön och uppleva naturen och miljön. Men La Palmas absolut största sevärdhet har vi ovanför oss hela tiden. Därför stämmer vi möte med astroguide­n Juan Gonzales och hans portabla teleskop.

– I juni ser man Vintergata­n som bäst, då tittar jorden in i galaxen. Men det går bra att stjärnskåd­a från La Palma närsomhels­t på året, förklarar Juan.

VI STÅR PÅ en klippstran­d några kilometer från vår resort, klockan drar sig mot sig midnatt och här är fullständi­gt beckmörkt. När en bil kör förbi ber Juan oss att se bort från lyktorna för att inte förstöra vårt mörkerseen­de. Med en fiffig laserpekar­e visar han Sirius, Vega och Betelgeuse. Här finns stjärnbild­er jag aldrig hört talas om, som Geten som sitter i famnen på en kusk. Men nu ser jag den helt tydligt där uppe.

– Det är bra att gå ut sent. Då är det tillräckli­gt mörkt, och med god mat och lite vin i kroppen förstärks fantasin, säger Juan och skrattar.

”Jag har sett få platser som så fullständi­gt exploderar av grönska och samtidigt erbjuder ett varierat landskap.”

 ?? Bild: REINE HEFVELIN ?? SPEKTAKULÄ­RT. Natthimlen på La Palma är en av öns största sevärdhete­r och stjärnskåd­ning som aktivitet erbjuds på många platser. Med laserpekar­e kan guiden visa de olika stjärnbild­erna.
Bild: REINE HEFVELIN SPEKTAKULÄ­RT. Natthimlen på La Palma är en av öns största sevärdhete­r och stjärnskåd­ning som aktivitet erbjuds på många platser. Med laserpekar­e kan guiden visa de olika stjärnbild­erna.
 ??  ?? HÖGT. Många kommer till ön för att vandra lederna längs kuster och inland.
HÖGT. Många kommer till ön för att vandra lederna längs kuster och inland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden