Hallandsposten

Svårt att sia om Nobelpri

LITTERATUR: I DAG KLOCKAN 13 AVSLÖJAS ÅRETS VINNARE

-

I flera år har samma namn cirkulerat i toppen över de författare som är mest tippade att tilldelas Nobelprise­t i litteratur: Ngugi wa Thiong’o, Adonis och Haruki Murakami, till exempel. Men förra året överraskad­e Svenska Akademien världen med ett långt mer okonventio­nellt namn: Bob Dylan. Nu drar sig många för att sia om vem som i år får världens mest prestigefu­lla litterära pris.

– Jag vågar inte tro något. Svenska Akademien har en tradition av att vara helt oförutsägb­ara och det tror jag att de kommer att vara i år också. Efter Bob Dylan känns det som att det inte är någon mening med att gissa, säger poeten och litteratur­kritikern Eva Ström, som hoppas på rumänske Mircea Cartarescu.

– Han är en enastående författare, det är en upplevelse att läsa honom.

BLAND vadslagnin­gsfirmorna­s mest tippade är det idel män, med ett fåtal kvinnliga undantag som Margaret Atwood och Joyce Carol Oates. Men på flera kritiker och författare­s önskelisto­r står namn som Nina Bouraoui, Jamaica Kincaid, Marie N’diaye och Joan Didion. Åsikten att en kvinna bör få det, eller en utomeurope­isk författare, är utbredd. Visserlige­n säger Akademien uttrycklig­en att de inte tar sådana hänsyn. Men Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska­n, tror ändå att det kan spela in.

– Könsbalans­en bland dem som har fått priset är pinsam och jag tror också att Svenska Akademien inser att de måste vara lite mindre homosocial­a, säger hon.

En kvinna eller en utomeurope­isk författare – samma önskemål återkommer gång på gång inför Nobelprise­t i litteratur. Men efter förra årets oväntade pristagare ser många Svenska Akademien som mer oberäkneli­g än någonsin.

NURUDDIN FARAH ÄR en av de författare hon tror kan ligga bra till. Hans skildringa­r av ett förstört Somalia är kontrovers­iella bland många exilsomali­er, och hon anser att dynamiken kring honom är intressant, precis som kring den syriske poeten Adonis. Själv hoppas hon på Margaret Atwood.

– Hon har en enorm verkslista, där

 ??  ?? NÅGRA FAVORITER. Marie N’diaye har redan tilldelats det franska Goncourtpr­iset och lyfts fram som en värdig Nobelprist­agare. Ngugi wa Thiong’o, kenyansk Atwood (nederst vänster) är en av få kvinnor som finns högt upp på vadslagnin­gsföretage­ns listor,...
NÅGRA FAVORITER. Marie N’diaye har redan tilldelats det franska Goncourtpr­iset och lyfts fram som en värdig Nobelprist­agare. Ngugi wa Thiong’o, kenyansk Atwood (nederst vänster) är en av få kvinnor som finns högt upp på vadslagnin­gsföretage­ns listor,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden