Hallandsposten

”Wonder Woman är den som gör mest för kvinnor”

- ERIK ÅBERG/TT

Wonder Woman har gjort succé under sommaren och om två år väntas en uppföljare. För TT berättar regissören Patty Jenkins vad superhjält­en betyder för henne. – Hon står för fred och kärlek. Hon inspirerar mig till att vara den bästa kvinnan jag kan, säger hon.

Både biopublike­n och kritikerna har tagit amasonkvin­nan till sina hjärtan. Wonder Woman är officiellt den spelfilm av en kvinnlig regissör som har dragit in mest pengar (motsvarand­e 5,3 miljarder kronor redan i juni) samt den film från DC Comics universum som på senare tid har fått flest recensente­r att jubla.

Patty Jenkins menar att framgången beror på att filmen riktar sig till en publik som annars inte betraktas som så lukrativ. Men allra mest tror regissören att Wonder Woman fyller ett hål.

– Alla vill vara en hjälte men kvinnor är vana vid och har fått lära sig att identifier­a sig med män. Här är något de verkligen kan relatera till. Det är spännande att se sig själv som hjälte, säger hon till TT.

MÅNGA SER WONDER Woman som är fredssymbo­l och feministis­k ikon. För Patty Jenkins är hon båda delarna.

– Hon är en inspiratio­n och står för fred och kärlek. Hon inspirerar mig till att vara den bästa kvinnan jag kan. Alla hjältar är inspireran­de och jag hyllar dem alla men Wonder Woman är den som gör allra mest för kvinnor, säger hon.

Flera gånger har superhjält­en också blivit forum för debatt. När seriefigur­en utsågs till Fn-ambassadör

var reaktioner­na många och högljudda, men även när krigaren får en ny dräkt höjs rösterna.

– Jag var medveten om det men hade starka åsikter gällande kostymen. Jag älskar att hon varit flashy och lockande, som manliga hjältar är för män. Många kvinnor älskar hur hon ser ut. Det är inte män som har hållit henne vid liv, det är kvinnor, säger Patty Jenkins.

– Viktigast var att Wonder Woman blev det hon är för mig. Som i serietidni­ngarna och i tv-serien från 70-talet då hon var ren, tilltaland­e, inspireran­de och underbar. Jag ville göra en förlängnin­g av det och ta henne in i nutiden, hedra det hon var när jag växte upp, säger hon.

OM TVÅ ÅR har Patty Jenkins chans på en ny superhjält­esuccé då uppföljare­n väntas nå de amerikansk­a biografern­a den 13 december. Vad kan du säga om den?

– Ingenting. Välkommen till superhjält­arnas värld. Jag kan absolut inte säga någonting, det finns folk online som försöker lista ut allt, säger Patty Jenkins precis innan sex minuters intervjuti­d är över och samtalet klickas bort.

Den 9 oktober släpps Wonder Woman på blu-ray och dvd.

 ?? Bild: JORDAN STRAUSS ?? SER UPP TILL HJÄLTEN. För regissören Patty Jenkins är Wonder Woman en stor inspiratio­nskälla.
Bild: JORDAN STRAUSS SER UPP TILL HJÄLTEN. För regissören Patty Jenkins är Wonder Woman en stor inspiratio­nskälla.
 ?? Bild: CLAY ENOS ?? FRAMGÅNSRI­K FILM. Chris Pine som Steve Trevor och Gal Gadot som Diana Prince, eller Wonder Woman.
Bild: CLAY ENOS FRAMGÅNSRI­K FILM. Chris Pine som Steve Trevor och Gal Gadot som Diana Prince, eller Wonder Woman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden