Hallandsposten

Höstplante­ra perenner

TRÄDGÅRD: DAGS ATT TA FRAM SPADEN!

- GUNNEL CARLSON/TT

Den som tar vara på fördelarna med årstiden vi nu befinner oss i kommer att vinna tid. Växter som planteras på hösten har nämligen nästan ett halvårs försprång jämfört med de man sätter på våren.

– Det är verkligen en dramatisk skillnad, säger Sara Bratt, trädgårdsd­esigner.

Framför allt gäller det krukodlade perenner, men även buskar och träd. Köper man barrotade växter, det vill säga sådana som inte är odlade i kruka, måste man vänta tills löven har fallit innan de kan planteras.

FÖR FEMTIO ÅR sedan var hösten den självklara plantering­stiden. Då var säsongen som mest intensiv i plantskolo­r och trädgårdar i september, oktober och in i november. Träd, rosor och bärbuskar skulle ned i jorden. Då visste man att den fuktiga, ljumma jorden var redo att ta emot nya rötter.

Men i och med att allt fler växter numera odlas i kruka har kunskapen delvis försvunnit. Man kan visserlige­n plantera allt krukodlat så länge det inte är tjäle i jorden. Samtidigt är lusten att plantera på hösten när det är regn och rusk inte alltid så stor.

– Vi vill ha det färdigt och vackert med en gång. Vi handlar och planterar på våren när lusten är som störst, säger Sara Bratt.

OCH FÖRLORAR EN säsong på vägen. Det som planteras på hösten hinner etablera sig, rötterna kan leta sig ut i den goda jorden innan växten går i vila och när våren kommer är den redo att ta fart direkt.

Vårplanter­ing kräver enorma mängder vatten. Visserlige­n måste man vattna när man sätter växter i jorden på hösten också, men naturen sköter det oftast bäst då, menar Sara Bratt.

Det enda man ska vara försiktig med är växter som är på gränsen till icke-härdiga där man bor. De mår bäst av att få en lång period av värme innan de ska gå i vila igen. Och bor man i norra Sverige bör man vänta med det vintergrön­a till våren.

FAKTUM ÄR ATT även om det har kommit snö, men jorden inte har frusit, så går det utmärkt att sätta växter som köps i kruka.

– Växter som har blommat på försommare­n är oftast nedklippta i plantskola­n så här års och ser kanske inte så kul ut. Men, kolla rötterna! De är oftast rejäla nu och längtar efter rabatten.

Sara Bratts egna höstfavori­ter för plantering i södra Sverige är kornellen Cornus ’Venus’, en vacker buske med gigantiska vita blommor och ekbladshor­tensian, Hydrangea quercifoli­a, med sina flikiga blad.

Bland perenner gillar Sara Bratt sensommarf­avoriten fackelblom­ster som har fått en renässans och gärna vill stå lite fuktigt. Nejlikrote­n Geum ’Totally Tangerine’ börjar blomma på försommare­n och ströblomma­r sedan hela säsongen.

Hennes senaste favoritkom­bination är bäcktistel och bergkörvel och har man ett skruttigt område på tomten tycker hon att man ska plantera brunnäva, Geranium phaeum, gärna den mörklila ’Raven’ eller den lite ljusare ’Walküri’.

– Jag älskar växter, säger Sara, som är i full färd med att planera nästa sommars rabatter på Sofiero i Helsingbor­g. Jag har fler idéer än rabatter just nu.

Marken har fortfarand­e kvar lite av sommarens värme, men behåller samtidigt höstens fukt. Så fram med spaden! Allt som är odlat i kruka går att plantera så länge det går att gräva – och det gäller hela Sverige.

EFTERSOM HELSINGBOR­G ligger i zon 1 har hon mycket att välja på men:

– Jag hade koloni i Sundsvall under några år och många perenner blev finare där än i södra Sverige. Högre och mer färgstarka.

”Faktum är att även om det har kommit snö, men jorden inte har frusit, så går det utmärkt att sätta växter som köps i kruka.”

Vintrarna i södra Sverige med mycket fukt kan få perennerna att ruttna, medan de i norr får skydd mot kylan av snön.

– I år var jag för första gången och vandrade i fjällen och såg så mycket fina växter. Naturens färger och kombinatio­ner kan man också låta sig inspireras av till sina egna rabatter, säger Sara Bratt.

 ?? Bild: GUNNEL CARLSON ?? GRÄSLIGT SNYGGT. Sara Bratt är trädgårdsd­esigner och använder gärna gräs i höstrabatt­en. Här ett diamantgrä­s, Calamagros­tis brachytric­a, i Slottsträd­gårdens perennraba­tt i Malmö.
Bild: GUNNEL CARLSON GRÄSLIGT SNYGGT. Sara Bratt är trädgårdsd­esigner och använder gärna gräs i höstrabatt­en. Här ett diamantgrä­s, Calamagros­tis brachytric­a, i Slottsträd­gårdens perennraba­tt i Malmö.
 ??  ?? LIMEFÄRGAD. Heucheran, alunrot, älskar hösten. Den här limefärgad­e har sällskap av hosta och höstanemon.
LIMEFÄRGAD. Heucheran, alunrot, älskar hösten. Den här limefärgad­e har sällskap av hosta och höstanemon.
 ??  ?? SÄTT FÄRG PÅ TILLVARON. Gult och blått är kontrastfä­rger som lyser upp hösten.
SÄTT FÄRG PÅ TILLVARON. Gult och blått är kontrastfä­rger som lyser upp hösten.
 ??  ?? OMTYCKT. Vipphorten­sian älskas av fjärilar och bin som samlar kraft på hösten.
OMTYCKT. Vipphorten­sian älskas av fjärilar och bin som samlar kraft på hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden