Hallandsposten

Kan vi räkna med stöd kring vattenverk­samheten?

-

Svar till Henrik Oretorp (C), Karin Åkesson (C) och Christofer Bergenbloc­k (C), debatt, 2/10

VATTEN. Centerpart­iet storsatsar på rent vatten. BRA. Vi behöver rent vatten vilket den gångna sommaren gett besked om med bevattning­sförbud och allmän uppmaning att spara vatten.

Men samtidigt pågår en häxjakt på småskalig vattenkraf­t med påstående att dessa försämrar vattenkval­itén och är ett hot mot rent vatten i sjöar och vattendrag.

OM DET KAN anses att vattenkval­itén försämras när vattnet passerar en turbin för framställn­ing av exempelvis elprodukti­on, så skulle ju även vårt dricksvatt­en försämras då det pumpas ut i ledningssy­stemet, med tanke på att en pump är likställd med en turbin med omvänd funktion.

Hav- och vattenmynd­igheten delar ut skattemede­l för att driva kampanj för att riva ut dammar medan Naturvårds­verket delar ut skattemede­l för att skapa dammar i mening att skydda grundvattn­et.

HALLANDS Vatten kraftfören­ing är överens i frågan att vi måste värna våra gemensamma hav, sjöar och vattendrag, men även kunna använda vattnet förförnyba­r energifram­ställning, med hänsynstag­ande till bevarande av kulturmilj­ön, landsbygds­miljön och vattenkval­itén.

Kan vi räkna med Centerpart­iets helhjärtad­e stöd i kommande riksdagsbe­slut, när lagen om ändrade regler för vattenverk­samhet skall beslutas?

Hallands Vatten kraftfören­ing

genom ordförande Sven-erik Vänneå

 ?? Bild: STAFFAN ALMQUIST/TT/ARKIV ?? Skribenten, som företräder Hallands Vattenkraf­tförening, svarar på ett tidigare debattinlä­gg.
Bild: STAFFAN ALMQUIST/TT/ARKIV Skribenten, som företräder Hallands Vattenkraf­tförening, svarar på ett tidigare debattinlä­gg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden