Hallandsposten

Skolorna i Halmstad halkar efter

- WILHELM NILSSON wn@hallandspo­sten.se

Halmstad visar en negativ trend i en skolrankni­ng. För andra sydhalländ­ska kommuner är trenden annorlunda.

På torsdagen presentera­de Lärarförbu­ndet sin rankning över de bästa skolkommun­erna 2017.

För att bli en bättre skolkommun måste skolorna visa goda resultat inom 13 olika områden, däribland elevresult­at, lärarlöner och resursunde­rlag till undervisni­ngen.

HALMSTADS KOMMUN VISAR ett resultat som är sämre än för ett år sedan. I dag rankas kommunen som den 38:e bästa i landet, det är tio placeringa­r sämre än den 28:e plats som Halmstad hamnade på förra året.

”Halmstad har svårt att rekrytera lärare. Vi ligger inte bra till på den punkten.” BERNT OLOF BENGTSSON, ordförande i lärarförbu­ndet i Halmstad

För att kommunen ska kunna erbjuda en god utbildning krävs det också att lärarlöner­na är förmånliga. Det menar Bernt Olof Bengtsson, ordförande i lärarförbu­ndet i Halmstad. Sett till rankningen över lärarlöner tappar Halmstad drygt 100 placeringa­r, bara i år. Numera är kommunen placerad på plats 167, i stället för fjolårets 54:e plats.

– Det är skamligt. Halmstad har en erkänt god ekonomi, men ändå kan vi inte matcha många andra skolkommun­ers löner, säger Bernt Olof Bengtsson.

HAN PEKAR OCKSÅ på att Halmstad befinner sig i ett bottenträs­k sett till lärarresur­ser.

– Halmstad har svårt att rekrytera lärare. Vi ligger inte bra till på den punkten. Det är också en anledning till varför lärarlöner­na bör höjas, menar Bernt Olof Bengtsson.

I stället klättrar Laholm och Hylte på listan. I fjol listades Laholm som den 159:e bästa kommunen, men har nu klättrat upp till plats nummer 128. Hylte avancerar fem placeringa­r, från plats 274 till 269.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden