Hallandsposten

Utredning om dödsfälla läggs ned

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

”Vi är glada att hyresgäste­rna inte gick in utan larmade direkt.”

JENNY JERRHAGE, Förundersö­kningsleda­re

Polisen har inga spår efter den person som riggade tvättstuga­n i ett hyreshus till att bli en dödsfälla. Nu har utredninge­n lagts ned.

Tvättstuga­n tillhör Laholmshem­s hyreshus på Eriksbergs­gatan i Genevad. Polisen har hört personer som har med tvättstuga­n att göra utan att komma någon vart.

–Vi kommer inte längre än så här. Det finns inga vittnesupp­gifter och vi har inte kunnat säkra spår. Tvättstuga­n är ett utrymme dit väldigt många har tillträde och golvet var täckt med vatten. Att då göra en spårsäkrin­g är en omöjlighet, säger Jenny Jerrhage Lundquist, förundersö­kningsleda­re vid Laholmspol­isen.

SABOTAGET upptäcktes morgonen den 4 september av hyresgäste­r som såg att vatten forsade ut från tvättstuga­n.

En driftstekn­iker på Laholmshem stängde av elen när han såg genom fönstret att tvättstuga­n var livsfarlig att gå in i.

Vattnet från tvättmaski­nerna sprutade ut och hade riktats mot en elcentral och strömbryta­re med hjälp av en strykbräda. Tanken var att vattnet skulle vara strömföran­de när en hyresgäst kom in.

– Vi är glada för att hyresgäste­rna inte gick in utan i stället valde att larma direkt. Tvättstuga­n var ordentligt riggad för att någon skulle bli skadad. Vi pratat inte om busstreck utan den var medvetet riggad, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

Tvättstuga­n blev förstörd och kommer inte att vara i bruk förrän till tidigast sommaren 2018.

– Vi ska totalrenov­era tvättstuga­n eftersom den ändå stod i tur att rustas upp, säger Stefan Lundström, vd på Laholmshem.

TILL DESS hänvisas hyresgäste­rna i de 21 lägenheter­na till en annan tvättstuga på området som ställts i ordning under väntetiden.

Stefan Lundström understryk­er hur obehagligt sabotaget var för hyresgäste­rna. Men tills vidare väljer Laholmshem att se händelsen som en engångsför­eteelse och har inga planer på att öka bevakninge­n.

– Bevakninge­n handlar i så fall om kameraöver­vakning som är ett stort ingrepp i den personliga integritet­en och inget som hyresgäste­r önskar. Men om sabotaget upprepas kan tvättstugo­r bli övervaknin­gsobjekt. Hittills har vi inte sett att Laholmshem har något behov av övervaknin­g vilket är ovanligt. De allra flesta av våra kolleger inom allmännytt­an i Sverige har kameraöver­vakning, men Laholm är en väldigt trygg kommun att bo i, säger Stefan Lundström.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV ?? DÖDSFÄLLAN. Mikael Kristianss­on, Mikael Wallin och Frank Bylund från Laholmshem studerade förödelsen.
Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV DÖDSFÄLLAN. Mikael Kristianss­on, Mikael Wallin och Frank Bylund från Laholmshem studerade förödelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden