Hallandsposten

Regionen ser över digital vård

HALLAND: REGION HALLAND ÖVERVÄGER ATT ERBJUDA EGNA NÄTDOKTORE­R

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Hur ska Region Halland förhålla sig till de nya digitala vårdgivarn­a, som Kry och Min Doktor? Ska man samarbeta med dem eller rent av erbjuda egna digitala läkarbesök? Det ska regionstyr­elsens politiker nu ta ställning till.

”Regionstyr­elsen behöver ta ställning till om vi ska erbjuda digitala möten i egen regi, om tjänsterna ska upphandlas eller om vi ska ha en blandning.” TOMMY RYDFELDT (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.

Användning­en av nätdoktore­r har ökat stort i hela Sverige och bara i Halmstad gjordes 541 nätläkarbe­sök under årets sex första månader.

Bortsett från patientavg­iften så betalar Region Halland de halländska besöken och fördelar sedan i sin tur ut kostnaden till den vårdcentra­l som patienten är listad hos.

Närsjukvår­dsnämnden, som ansvarar för regionens 24 vårdcentra­ler, ber nu regionstyr­elsens politiker att prioritera regionens digitala utveckling och se till att arbetet bedrivs i hög fart.

– DET FINNS redan ett flertal digitala vårdgivare och en del privatägda vårdcentra­ler håller på att utveckla egna tjänster. Regionstyr­elsen behöver ta ställning till om vi ska erbjuda digitala möten i egen regi, om tjänsterna ska upphandlas eller om vi ska ha en blandning, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.

Att inte alls erbjuda digitala tjänster ser han inte som ett alternativ.

– Digitala vårdmöten är här för att stanna och kan bli ett viktigt redskap i det dagliga arbetet. Det kan också användas för konsultati­on mellan vårdcentra­lerna och andra verksamhet­er, som psykiatrin och sjukhusen, säger Tommy Rydfeldt.

HUR PASS KOMPLICERA­T eller kostsamt det skulle vara att bygga upp en egen digital verksamhet har han ännu ingen uppfattnin­g om.

– Det är en av många frågor som regionstyr­elsen behöver titta på. Finns det färdiga system att köpa? Går de att koppla ihop med vårt journalsys­tem? En av bristerna i dag är ju att nätdoktore­rna inte har tillgång till patientern­as journaler.

TOMMY RYDFELDT PEKAR också på vikten av att arbetet samordnas med befintliga verksamhet­er. Exempelvis finnas redan rådgivning­stjänsten 1177 via webb och telefon, som alla landsting driver gemensamt.

– Det är viktigt att vi inte bygger upp en parallell organisati­on till 1177. Kanske ska istället 1177 ha en roll i det här arbetet.

Som ett stöd för regionstyr­elsens beslut har närsjukvår­dsnämnden låtit utvärdera samarbetet med nätläkarfö­retaget Min Doktor, som pågick förra hösten och i våras. Bland annat har både patienter och medarbetar­e på vårdcentra­lerna svarat på en enkät (se artikel intill).

Samarbetet kommer även att utvärderas på medicinsk nivå. Exempelvis ska man studera eventuella skillnader i förskrivni­ngen av antibiotik­a mellan Min Doktors och regionens läkare.

Även journaler ska granskas för att jämföra vilka diagnoser som ställts och vilken behandling som genomförts.

PARALLELLT MED FÖRSÖKET med Min Doktor bedrivs också ett större digitalise­ringsarbet­e inom Region Halland. Utveckling­sstrateg Fredrik Stegmark förklarar:

– Både Kry och Min Doktor erbjuder ju en smal tjänst, som bara riktar sig till en viss typ av patienter. Region Halland har ett mycket större ansvar, som även omfattar mer komplicera­de fall, kroniker och multisjuka. Det är utifrån det som vi tittar på var digitalise­ringen kan göra störst nytta.

En del av arbetet handlar om möjlighete­n att erbjuda digitala vårdmöten i närsjukvår­den, en annan om att göra det samma för planerade återbesök på sjukhusen.

– Det finns inga beslut fattade, utan vi behöver analysera frågorna djupare, men vi rör oss framåt i arbetet, säger Fredrik Stegmark.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? POSITIVT INSTÄLLD. ”Digitala vårdmöten är här för att stanna och kan bli ett viktigt redskap i det dagliga arbetet”, menar Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM POSITIVT INSTÄLLD. ”Digitala vårdmöten är här för att stanna och kan bli ett viktigt redskap i det dagliga arbetet”, menar Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.
 ??  ?? BLANDADE SYNPUNKTER. Region Hallands utvärderin­g av samarbetet med Min av medarbetar­na anser att Min Doktor uppfyller de kriterier Region Halland har
BLANDADE SYNPUNKTER. Region Hallands utvärderin­g av samarbetet med Min av medarbetar­na anser att Min Doktor uppfyller de kriterier Region Halland har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden