Hallandsposten

Det är väl värre att det körs och skränas över gravarna

-

Svar till Bengt Olander, 10/10

MOSKÉBYGGE­T. I din insändare om moskén i Fyllinge så måste man ifrågasätt­a dina faktauppgi­fter du hänvisar till. Varför slaget i Fyllebro blev ett slagfält berodde på att svenskarna ville stoppa den danska armén att ta sig till Göteborg. De svenska soldater som deltog i detta slag var inte frivilliga soldater utan var i stället mer eller tvingade till att delta i striden. Det var bara de adliga officerarn­a som var där mer frivilligt. Det var inte tusentals soldater som stupade i Fyllebro som du påstår i din insändare utan det var cirka 1 500 stupade och sårade enligt faktauppgi­fter. Även så är den exakta platsen inte direkt riktig eftersom den danska armén flydde och upplöstes men sköts ned på olika platser i olika delar av området.

DET ÄR OCKSÅ väldigt intressant att man protestera­r nu mot moskébygge­t med hänvisning till ett krig som har varit. Varför protestera­r du inte också då för serveringa­r med mera på Lilla torg där det ligger människor begravda.

DET ÄR VÄL värre att det kör bilar över de gamla gravarna samt att det skränas vid uteserveri­ngarna av nyktra och fulla människor som har druckit sig berusade på serveringa­rna som ligger över gravarna på Lilla torg. I Fyllebro kommer en moské att ligga som har religion och tro som inriktning och inte en restaurang.

Du själv skriver också att vi självklart skall ha en moské i Halmstad och att man skall tillåtas reagera över bebyggelse över historisk mark. Detta gör också Halmstads kommun genom att det finns rättsliga instanser som fattar beslut. Jag tror att det kommer att byggas en moské på denna mark, men jag tror nog inte att du behöver vara orolig för att de förstör din heliga mark utan snarare kommer de att respektera marken med stor omsorg.

Jan Claesson,

aktiv socialdemo­krat

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? MARK I HETLUFT. Varför protestera­r man mot moskébygge­t i Fyllinge, men inte mot att det finns verksamhet på andra platser med gravar?, undrar skribenten i en replik.
Bild: HP/ARKIV MARK I HETLUFT. Varför protestera­r man mot moskébygge­t i Fyllinge, men inte mot att det finns verksamhet på andra platser med gravar?, undrar skribenten i en replik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden