Hallandsposten

Klart med lista över 870 nya elevplatse­r

HALMSTAD: Nu finns d eten plan förnär och var nya elevplatse­r och försko le avdelninga­r ska byggas i Halm stadskommu­n.

- ANNA-KARIN FORSBERG akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Det är ett verktyg som kommer att hjälpa oss att få en överblick över behovet och en möjlig utbyggnads­takt, säger Torsten Rosenqvist, projektsam­ordnare på samhällsby­ggnadskont­oret.

De projekt som listas under de tre första åren i programmet vet man kommer att bli av. De finns med i kommunens planerings­direktiv med budget och är ekonomiskt säkrade.

– DE SOM LIGGER längre fram i tiden, där kan planeringe­n ändras, till exempel kan projekten flyttas i tid beroende på olika omständigh­eter, säger Torsten Rosenqvist.

När det gäller underskott­et på platser förtydliga­r han att inga barn står utan plats på förskola eller skola, trots underskott­et.

– Självklart garanteras alla barn en plats. I dag löser skolorna det organisato­riskt, men det kan innebära att man har fler elever än man egentligen bör. Det bör påpekas att underskott­et utgör cirka åtta procent av de totalt omkring 11 000 elevplatse­r som finns i kommunens skolor.

– FÖRSKOLORN­A DÄREMOT KAN få problem till våren. I dag finns det dock plats för alla, förklarar Torsten Rosenqvist.

Den stora efterfråga­n på förskolor och skolor i centrala Halmstad tog kommunen lite på sängen för några år sedan. Därför har man tvingats till kostsamma paviljongl­ösningar. En utveckling som fortsätter ett par år till.

Men i takt med att permanenta skolor byggs avvecklas paviljonge­rna. De sista stora avveckling­arna är tänkta att ske 2023 då paviljonge­rna Sannarps grundskola med 540 platser (som blir klar nästa år) avvecklas. Även de 300 platserna på Slottsjord­sskolan Söder (som också blir klar 2018) avvecklas då. Allt under förutsättn­ing att dagens planering håller.

Det råder underskott på cirka 870 elevplatse­r i Halmstads kommuns skolor. Nu har kommunen spikat ett lokalförsö­rjningspro­gram som ska säkra utbyggnade­n av skolor och förskolor fram till år 2025.

FÖR SÖDERSKOLA­N i kvarteret Bakladdare­n som preliminär­t ska stå klar 2023 finns reservatio­nen att den nya skolan kräver att nuvarande verksamhet­er flyttar och får ersättning­slokaler.

”I dag löser skolorna det organisato­riskt, men det kan innebära att man har fler elever än man egentligen bör”.

TORSTEN ROSENQVIST, samhällsby­ggnadskont­oret

Arenaskola­n på Sannarp ligger utanför planerings­perioden på grund av att det finns många olösta frågor, bland annat den exakta placeringe­n. Miljöförva­ltningen har också synpunkter på att en permanent lösning kräver att miljöfarli­ga industrier i närheten flyttas och marken saneras.

Furulundss­kolans permanenta utökning 2021 är osäker. Det krävs utredninga­r för att se i vilken omfattning utbyggnade­n är möjlig, enligt lokalförsö­rjningspro­grammet.

NÄR DET GÄLLER de förskolepa­viljonger som finns i dag och som fortfarand­e byggs har man inte listat specifika årtal för när avveckling ska ske. Men från och med 2018 kommer det, med ett undantag, inte att byggas förskolor i paviljonge­r utan enbart som permanenta lokaler.

– 2018 ska mellan 16 och 19 permanenta förskoleav­delningar stå klara och 2019 handlar det om 35 permanenta avdelninga­r. En del av dem är utökningar och en del är renoverade lokaler, säger Torsten Rosenqvist.

 ??  ?? ÖRJANSSKOL­ANS GAMLA ANNEX. Ny grundskola med 200 platser, klar år 2019. LINEHEDSSK­OLAN. Ny grundskola med 300 platser, klar 2019. VALLÅSSKOL­AN. Ny grundskola med 250 platser, klar år 2020. SANNARP. Ny grundskola med 540 platser, klar år 2018....
ÖRJANSSKOL­ANS GAMLA ANNEX. Ny grundskola med 200 platser, klar år 2019. LINEHEDSSK­OLAN. Ny grundskola med 300 platser, klar 2019. VALLÅSSKOL­AN. Ny grundskola med 250 platser, klar år 2020. SANNARP. Ny grundskola med 540 platser, klar år 2018....
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden