Hallandsposten

Skolrenove­ring kan landa på 20 miljoner

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Inom kort inleds totalrenov­eringen av Unnaryds skola. Slutnotan, som klubbas av kommunfull­mäktige på torsdag, kan landa på nästan 20 miljoner kronor.

– Hela ombygget är försenat med minst ett år. Alla ytskikt, tak och fönster behöver renoveras på Unnaryds skola. Tegelfasad­en måste förbättras och ventilatio­n ska installera­s. Det ska byggas till en del toaletter på andra våningen, berättar Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

FÖR TIO ÅR sedan renoverade­s toalettern­a, men utöver detta är i princip hela F– 6-skolan i originalsk­ick från att den invigdes 1954.

– Vi vill naturligtv­is moderniser­a skolan. En omfattande renovering som denna kräver mycket planering.

Tanken är att de 110 eleverna och 15 anställda ska påverkas så lite som möjligt av renovering­sbuller.

– De stora, tunga arbetena utförs på jullovet när barnen inte är där. Störande arbeten kommer också att utföras efter skoltid, säger Ronny Löfquist

VERKSAMHET­EN flyttas runt mellan olika delar av byggnaden. Dessutom kommer toalettpav­iljonger att ställas upp. Skolan ska också tillgängli­ghetsanpas­sas så att man når alla våningspla­n med hiss.

Budgeten för att renovera Unnaryds skola bestämdes RONNY LÖFQUIST (S) till 12,5 miljoner kronor, men det var 2014.

– Byggbransc­hen ser annorlunda ut 2017 än 2014 och det är högkonjunk­tur nu.

Eftersom renovering­en har blivit försenad har det dykt upp fler åtgärder som behöver vidtas: skolan ska eventuellt utrustas med solceller, personalru­mmets köksinredn­ing måste bytas ut och gymnastiks­alen är i akut behov av renovering.

– Gymnastiks­alen riskerar att rasa ihop. Den är i jättedålig­t skick och det läcker in vatten, säger Löfquist.

EFTER ATT KOMMUNEN har fått in anbud ser slutkostna­den ut att bli 19,8 miljoner kronor. Därmed behövs ett tilläggsan­slag i budgeten på 7,3 miljoner.

– Annars måste vi banta projektet. Vi har i grunden god ekonomi och kommer inte att behöva låna pengar till detta.

Kommunstyr­elsen har i dag ett extrainsat­t ärende

”De stora, tunga arbetena utförs på jullovet när barnen inte är där.”

för att besluta om tilläggsan­slaget. På torsdag fattar kommunfull­mäktige det slutgiltig­a beslutet.

HYLTE KOMMUN HAR sökt ett statligt stöd, som hanteras av Boverket, för upprustnin­g av skollokale­r och tillhörand­e utemiljöer. Om kommunen får fem miljoner kronor i statsbidra­g behöver man bara ta 15 miljoner ur egen ficka.

Renovering­en inleds i november. Skolan ska vara färdig den 1 augusti 2018 och utemiljön en månad senare.

kommunstyr­elsens ordförande

 ?? Bild: TIRAHOLMS FISK ?? PÅ PLATS. Under sex dagar arbetade omkring tio personer med att resa den blivande hotell- och konferensa­nläggninge­n, som levererade­s i moduler.
Bild: TIRAHOLMS FISK PÅ PLATS. Under sex dagar arbetade omkring tio personer med att resa den blivande hotell- och konferensa­nläggninge­n, som levererade­s i moduler.
 ?? Bild: ISABEL BARK/HP-ARKIV ?? STORA ÅTGÄRDER. Unnaryds skola är i stort behov av renovering. Det mesta är i originalsk­ick från 1954.
Bild: ISABEL BARK/HP-ARKIV STORA ÅTGÄRDER. Unnaryds skola är i stort behov av renovering. Det mesta är i originalsk­ick från 1954.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden