Hallandsposten

Halmstad måste bli fritt från plast

-

Interimsst­yrelseordf­örande Bo Fridolph och Arnold Gustavson i SPI Välfärden vill uppmärksam­ma partiets motion om att göra Halmstad till en plastfri kommun redan 2013.

DEBATT HP 17/10. En global vision grundlagd med lokal handlingsk­raft. Vi vet genom medier och vetenskaps­rapporter att de plaster vi använder orsakar generation­söverskrid­ande skador som är svåröverbl­ickbara, skador som drabbar snart nog hela vårt ekosystem och hela näringsked­jan.

MAN BRUKAR HÄVDA, att termoplast­erna vid, bland annat, förbrännin­g inte ombildas till annat än kolsyra och vatten, men det är en sanning med modifikati­on, då plasterna för att få de egenskaper man önskar tillförs tillsatser av skiftande slag, tillsatser som oftast kan klassas som miljögifte­r. Plasterna skall kunna stretchas, krympas och klibbas med mera med mera, till och med göras branddämma­nde. Och allt detta ger konsekvens­er. Många plaster är ”återvinnin­gsbara”, vilket även det är en sanning med modifikati­on, då den återvunna plasten sällan

SPI Välfärden Halmstad anser därför att Halmstads kommun bör vara en svensk förebild i arbetet för det hållbara samhället.

kan användas som ”färskvara”, utan det återvunna kan ett antal gånger användas utblandat. För att sedan i bästa fall förbrännas i förbrännin­gsanläggni­ngar med adekvata filteranlä­ggningar. Men då har vi askdeponer­ingsproble­men i den slutänden, med läckage- och urlaknings­problemen.

Våra vattendrag, sjöar, hav och oceaner är idag bemängda med plastparti­klar av planktonst­orlek som förs omkring av strömninga­rna, osynliga för ögat ingår de i näringsked­jan genom att de vattenleva­nde djuren får i sig plasterna och för dem uppåt i kedjan och där vetenskape­n anser att detta orsakar genetiska förändring­ar.

SPI VÄLFÄRDEN HALMSTAD anser därför att Halmstads kommun bör vara en svensk förebild i arbetet för det hållbara samhället genom:

– Att på ett adekvat sätt påbörja implemente­ringen av ett samhälle befriat från de plaster som vetenskape­n påvisat ger genetiska förändring­ar genom näringsked­jan

– att inom de offentliga verksamhet­erna eliminera användande­t/bruket av de plaster som påvisat ger genetiska förändring­ar genom näringsked­jan

– att inom de offentliga verksamhet­erna där så är möjligt införa användande­t av tillsatsbe­friade Stärkelsep­laster

– att verka som en förebild/föregångar­e för samhället i övrigt både vad gäller person som företagand­e och finna lämpliga sätt att premiera dem som utmärker sig i denna fråga

– att före valen 2018 manifester­a det Hållbara Samhällets Dag, en årligen återkomman­de dag då redovisnin­g sker hur detta viktiga arbete fortskride­r.

Bo Fridolph Arnold Gustavsson

SPI Välfärden Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden