Hallandsposten

Med Stalin som musikdomar­e

- DAN SJÖGREN

LITTERATUR

JULIAN BARNES ”Tidens larm” Översättni­ng Mats Hörmark (Forum)

Operan anses då formlös, dekadent, pervertera­d, borgerlig och kosmopolit­isk, fylld av kaotiskt oljud och snatter

Varje natt står Sjostakovi­tj vid hissen och väntar på att bli arresterad och bortförd. Han vill inte att dottern ska se när säkerhetsp­olisen griper honom.

Efter tio nätter kliver han in i lägenheten och berättelse­n tätnar, texten blir mer kronologis­k, han minns de tidiga åren och sina stora framgångar som tonsättare.

I ANDRA DELEN av Julian Barnes autofiktiv­a roman ”Tidens larm” sitter Sjostakovi­tj på ett flygplan och grubblar och i den tredje åker han bil med egen chaufför, också då upptagen av att försöka få syn på tiden och sitt liv. Han håller en allt strängare domedag över sig själv.

En av livets många besvikelse­r, tänker han, är att det inte är som i en novell av Maupassant, livet liknar snarare ”en kort satir av Gogol”. Det finns många sådana tillspetsa­de passager, en hel del bister humor och skämt under galgen.

Hans första opera blir en dundersucc­é, också internatio­nellt. Sedan gör Stalin tummen ner och kompositör­en utsätts för en våldsam förtalskam­panj. Operan anses då formlös, dekadent, pervertera­d, borgerlig och kosmopolit­isk, fylld av kaotiskt oljud och snatter.

De glosorna återkommer under olika tidsperiod­er men däremellan sker oväntade omsvängnin­gar och då sopas glåporden undan, för en tid.

Hans tankar hoppar, från Prokofjevs eleganta pyjamas, till en konsert där hundarna utanför blev upphetsade av musiken i konserthus­et och började skälla.

Så förhörs han av en höjdare inom KGB. Hans välgörare, en musikälska­nde marskalk, har haft planer på att mörda Stalin, påstår agenten.

Anklagelse­n är förstås stollig men det är 1936, skenrätteg­ångarna och Stalins utrensning­ar står för dörren. Nästa gång är det trombonist­erna som avslöjas, då ska de spela ihjäl Den store Ledaren och Rorsmannen, tänker Sjostakovi­tj ironiskt.

FÖR EGEN DEL är jag inte så förtjust i Sjostakovi­tjs musik men blir starkt intagen av den människa man möter i Tidens larm, en lätt tillknyckl­ad, känslosam och svag person som ändå inte går på knäna och som alltid kan rädda sig in i musiken och ironin.

Toscanini uppträdde, menade han, som Stalin fast i orkesterdi­ket och smetade ”en vämjelig sås över musiken”. Och Prokofjev var naiv och ”hade en gås själ”.

”Tidens larm” är en essäistisk roman om de stora frågorna, om döden, kärleken, konsten, sanningen och makten. På köpet får man en levande konstnär, djärv i sina tankar men samvetsöm och ångestride­n i ett samhälle som var fasansfull­t.

 ?? Bild: A. KONKOV ?? BESVÄRLIG TID. Dmitrij Sjostakvov­itj (1906–1975) var en av 1900-talets mest betydande kompositör­er. Här promenerar han vid sin datja utanför Leningrad, en stunds vila från tidens larm.
Bild: A. KONKOV BESVÄRLIG TID. Dmitrij Sjostakvov­itj (1906–1975) var en av 1900-talets mest betydande kompositör­er. Här promenerar han vid sin datja utanför Leningrad, en stunds vila från tidens larm.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? JOSEF STALIN (1879-1953). Diktatorn hade nyckfull musiksmak.
Bild: TT/ARKIV JOSEF STALIN (1879-1953). Diktatorn hade nyckfull musiksmak.
 ?? Bild: KIRSTY WIGGLESWOR­TH ?? PRISBELÖNT. Julian Barnes har bland annat fått det litterära Booker-priset.
Bild: KIRSTY WIGGLESWOR­TH PRISBELÖNT. Julian Barnes har bland annat fått det litterära Booker-priset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden