Hallandsposten

Tim tvingas ta mörk skogsväg till skolan

HALMSTAD: Tim har rätt till skolskjuts, men blir inte hämtad vid bostaden. I stället tvingas sjuåringen, som dessutom har nedsatt hörsel, traska 1,5 kilometer på en mörk, smal och kurvig skogsväg.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Sjuårige Tim tvingas gå på en mörk och smal skogsväg för att komma till sin skolskjuts. Dessutom har Tim nedsatt hörsel. Farligt anser pappa Anders Herrlin som överklagat beslutet. – Det hade bara tagit taxin några minuter extra att hämta vid hemmet, säger han.

När Tim började första klass på Åledsskola­n ansökte familjen om skolskjuts. Men besvikelse­n var stor när Anders Herrlin insåg att sonen skulle hämtas upp 1,5 kilometer från hemmet.

– Det är inte ens någon hållplats utan en vägkorsnin­g på en 70-väg mitt ute bland åkrar och skog utan belysning. Det är inte acceptabel­t, säger han.

Första dagen efter att skolskjuts­en beviljats stod Tim dessutom och väntade förgäves.

– Jag hade skjutsat honom till korsningen i god tid. Men det kom ingen skolskjuts, utan jag fick köra honom till skolan. Då blir man ganska förbannad. Vad hade hänt om han hade stått där själv? frågar sig Anders Herrlin.

Tims pappa valde att överklaga skolskjuts­beslutet eftersom han tyckte att det vore rimligt om taxin hämtade hans sjuårige son vid bostaden.

VÄGEN FRÅN HEMMET till upphämtnin­gsplatsen är lång och ganska ödslig. Den är också mycket smal med snäva kurvor och branta backar. Vissa partier har vare sig vägren eller dike utan en sluttning eller brant tätt inpå.

– Vart ska Tim ta vägen om det kommer en bil eller en traktor, undrar Anders Herrlin.

Han tillägger att det dessutom råder 70 kilometer i timmen på vägen och att den saknar belysning. Med tanke på att skolskjuts­en står nere vid korsningen och väntar på Tim vid tio över sju på morgonen skulle han behöva gå hemifrån halv sju då det fortfarand­e är mörkt.

– Här finns också mycket djur i skogarna, bland annat vildsvin, säger Anders Herrlin.

FÖRUTOM ATT VÄGEN är lång och trafikfarl­ig för en sjuåring så har Tim dessutom nedsatt hörsel.

– Han har hörapparat på bägge öronen så det är osäkert hur mycket han hör av trafiken som kommer, säger Anders Herrlin.

Hittills har han själv skjutsat sonen till skolan varje dag.

– Jag är livrädd för att släppa honom och jag förstår inte varför man ska konstra. Det kör ju en bil förbi på vägen nedanför och det skulle ta taxin några minuter extra att köra upp på vår gård.

TILL SAKEN HÖR att skolskjuts­en tidigare kört upp till familjens bostad.

– Tims storasyste­r och storebror blev hämtade här när de gick i skolan. Det var aldrig några problem så jag förstår inte varför Tim inte kan bli hämtad här också. Här står han skyddad i regn och snö och allting, det känns som att det är betydligt säkrare, säger Anders Herrlin.

Kommunen har inte ändrat sig med anledning av Anders Herrlins överklagan. Hans hopp står nu till förvaltnin­gsrätten dit han skickat en överklagan.

HP HAR TIDIGARE berättat om liknande ärende där familjer efter rättslig prövning har fått rätt till skolskjuts från hemmet.

Ett fall som är mycket likt Tims avgjordes för fyra år sedan. Även då gällde det en elev med hörselneds­ättning, men i Laholms kommun. Kommunen ansåg att pojken, som var tio år gammal, kunde gå på en smal landsväg utan vare sig gångbana eller belysning för att komma till sin hållplats.

Föräldrarn­a ville att han skulle hämtas vid hemmet. De överklagad­e och fick rätt i både förvaltnin­gsrätten och kammarrätt­en.

 ??  ?? MÖRK VÄNTAN. Här, vid en vägkorsnin­g utan belysning, ska Tim hämtas upp av skolskjuts­en på morgonen efter att ha traskat 1,5 kilometer på en smal, mörk och kurvig skogsväg.
MÖRK VÄNTAN. Här, vid en vägkorsnin­g utan belysning, ska Tim hämtas upp av skolskjuts­en på morgonen efter att ha traskat 1,5 kilometer på en smal, mörk och kurvig skogsväg.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MÖRK OCH SMAL. Vägen till skolskjuts­en är farlig anser Tims pappa Anders Herrlin som vill att taxin kör upp till bostaden och hämtar sonen.
Bild: JARI VÄLITALO MÖRK OCH SMAL. Vägen till skolskjuts­en är farlig anser Tims pappa Anders Herrlin som vill att taxin kör upp till bostaden och hämtar sonen.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden