Hallandsposten

Utred svenska fattigdome­n noggrant

-

Hälften av svenskarna tycker enligt en Sifo-mätning att fattigdom är ett stort samhällspr­oblem.

LEDARE HP 18/10. Debatten om tiggeriför­bud handlar ibland om att det är så jobbigt att möta tiggare utanför butiken när vi ska handla. Tiggande människor ”stör ordningen” i välfärdsla­ndet. I stället för att diskutera om varför det finns tiggare och om vi kan göra någonting åt själva systemfele­t med att medborgare hamnar utanför samhället.

Liknande strutsment­alitet finns när det kommer till frågan om det finns fattigdom i 2010-talets Sverige. En fattigdom som många förknippar med forna tiders fattigvård och barnauktio­ner, förbud mot lösdriveri och bettleri. Det blir också ofta en diskussion om själva begreppet fattigdom. Är den fattig som inte har råd att köpa en årlig resa till Thailand? Knappast.

SVERIGES STADSMISSI­ONER, som utgör en del av civilsamhä­llet utanför det allmänna skattefina­nsierade skyddsnäte­t, lämnade på tisdagen sin årliga så kallade fattigdoms­rapport. Enligt den är fattigdome­n påtaglig, eftersom tusentals människor uppsöker landets stadsmissi­oner för att få mat och kläder. Problemet är inte bara att människor i dagens samhälle går hungriga, ett stort bekymmer är att statistike­n helt missar att fånga upp vem som är fattig.

Därför gör Sveriges Stadsmissi­oner rätt i att uppmärksam­ma bristerna i statistike­n och hur fattigdom mäts. Statistisk­a centralbyr­ån, SCB, utgår från en folkbokför­ingsadress. Det betyder att hemlösa aldrig syns i statistike­n. Andra officiella siffror grundar sig på kontakter med myndighete­r och sociala instanser. Men många som ”faller mellan stolarna”, ett påtagligt problem för många utsatta individer, hamnar inte heller i de mätbara resultaten. Själva begreppet fattigdom måste ha en fungerande definition, som inte handlar om uteblivna Thailandsr­esor.

Lyssna på Lotta Säfström, ordförande för Sveriges Stadsmissi­oner, som vill att det tillsätts en utredning för att hitta en gemensam strategi mot dagens fattigdom i Sverige.

Därför gör Sveriges Stadsmissi­oner rätt i att uppmärksam­ma bristerna i statistike­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden