Hallandsposten

”Vägen rimlig för en sjuåring enligt lag”

- CECILIA WELIN

Tims väg till skolskjuts­en är rimlig för en sjuåring enligt skollagen. Det menar skolskjuts samordnare Sanna Lovén. Däremot uppger hon att hon inte kände till pojkens hörselneds­ättning.

Sanna Lovén vill egentligen inte uttala sig om enskilda fall och hänvisar därför till en generell bedömning hon gör som grundar sig på skollagen.

Det handlar i stora drag om trafikförh­ållande, avstånd och särskilda omständigh­eter.

– VI TITTAR PÅ skolvägens längd, antingen mellan hem och skola eller hem och hållplats. F–3-elever ska ha mer än två kilometers gångavstån­d för att få skolskjuts, säger hon och fortsätter:

– Vi tittar också på trafikförh­ållanden utmed vägen, som till exempel antal fordon, typ av fordon, hastighets­begränsnin­g, om det finns vägren, vägens bredd, sikt, belysning och om barnet behöver korsa flera vägar. Sedan gör man en individuel­l bedömning av helheten i varje enskilt fall.

Det är alltså rimligt att en sjuåring går 1,5 kilometer på en mörk, smal och bitvis skymd och ödslig skogsväg för att komma till sin skolskjuts?

– Det är den bedömninge­n jag har gjort efter regelverke­t.

Tims syskon blev hämtade vid hemmet. Har reglerna blivit hårdare?

– Inte de senaste fyra åren i alla fall, men längre tillbaka är jag osäker.

Sanna Lovén uppger att hon inte kände till att Tim har nedsatt hörsel. Och just funktionsn­edsättning är en omständigh­et som kan ge honom rätt till skolskjuts från hemmet.

– När jag tog beslut hade jag inte tagit del av några intyg och handlingar gällande detta, och det skulle ju klart vara skäl för en omprövning även om jag inte kan svara på utgången, säger Sanna Lovén.

Ärendet är dock redan överklagat till förvaltnin­gsrätten.

– Men det hindrar inte att jag tar ett beslut till deras fördel om jag får in handlingar om detta, tillägger Sanna Lovén.

ANDERS HERRLIN BLIR förvånad när han hör att Tims hörselneds­ättning inte var känd.

– Det har jag tagit muntligt med henne men då har hon kanske inte förstått det. Och förra året, när jag sökte skolskjuts då han gick i f-klass, skickade jag in ett intyg från Kärnhusets hörselpeda­gog. Då fick vi nej eftersom lagen inte ger rätt till skolskjuts när man går i förskolekl­ass. Det kunde jag köpa, men det här köper jag inte, säger han och tillägger:

– Om de inte har kvar intyget får jag väl skicka in ett nytt. Men jag tycker egentligen att vägen är för farlig för en sjuåring oavsett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden