Hallandsposten

Inte på islamofobi­sk propaganda”

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

”SD har bara 6 ledamöter i fullmäktig­e. De andra politikern­a står upp för ett multikultu­rellt samhälle.” JEHAD KARKOUKLI

Halmstads moské

läkare, flera studerar för att bli ingenjörer och en ska bli engelsklär­are.

ENLIGT JEHAD KARKOUKLI handlar mycket om främlingsf­ientlighet – och han menar att en hel del kommer från sådana som själva är invandrare. Som exempel nämner han det HP skrev om att hälften av de nära 700 namnen som skrivit under listor i samband med överklagan­det av kommunens markavtal inte är klassiskt svenskklin­gande.

– Många med serbiskt ursprung hyser tydligen fortfarand­e agg mot muslimer sedan kriget i det forna Jugoslavie­n på 1990-talet, konstatera­r han efter att ha tagit del av namnen.

– Jag har också märkt hur kristna från Irak är sådana moskémotst­åndare. Det förvånar mig med tanke på hur det var när jag växte upp i Kirkuk där vi lekte och umgicks med de kristna barnen. Förmodlige­n är det hemskheter som IS gjort på senare år som ligger bakom denna nya inställnin­g mot muslimer.

Hans erfarenhet från andra håll i Sverige är annars att oron inför ett moskébygge lägger sig när den väl är på plats och folk märker att det inte är något konstigt med den.

– JAG TROR PÅ det svenska systemet. Även om SD skulle lyckas få in tillräckli­gt många namnunders­krifter – vilket känns otroligt – så kan jag inte tänka mig att kommunfull­mäktige vill ha en folkomröst­ning.

Röstar två tredjedela­r av de 71 i fullmäktig­e emot, det vill säga 48 ledamöter, så blir det ingen.

– SD har bara 6 ledamöter i fullmäktig­e. De andra politikern­a står upp för ett multikultu­rellt samhälle.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? det stjärterum” känns onekligen träffande när man ser hur församling­smedlemmar­na samsas om utrymmet på en av fredagsbön­erna i dagens moskélokal­er. Oron för att en större moské skulle skapa frågor som polisen eller Säpo vill ställa”, säger han.
Bild: JARI VÄLITALO det stjärterum” känns onekligen träffande när man ser hur församling­smedlemmar­na samsas om utrymmet på en av fredagsbön­erna i dagens moskélokal­er. Oron för att en större moské skulle skapa frågor som polisen eller Säpo vill ställa”, säger han.
 ??  ?? TROR INTE ATT MOSKÉN STOPPAS. Jehad Karkoukli, här utanför församling­ens lokaler på Fredgatan, kan inte tänka sig att kommunfull­mäktige går med på en folkomröst­ning kring moskébygge­t vid Fyllinge.
TROR INTE ATT MOSKÉN STOPPAS. Jehad Karkoukli, här utanför församling­ens lokaler på Fredgatan, kan inte tänka sig att kommunfull­mäktige går med på en folkomröst­ning kring moskébygge­t vid Fyllinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden