Hallandsposten

Invånare känner sig sviken av Ip-only

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Unnarydsbo­n Lennart Bertilsson stämmer in i kritiken mot fiberföret­aget Ip-only. Hos honom försenades grävarbete­t så att han fick ett lägre rotavdrag, företaget hotade med inkasso utan förvarning och grävde dessutom av hans vattenledn­ing. – Det är en soppa utan dess like.

Lennart Bertilsson bor i Unnaryds tätort och hoppade på Ip-onlys fibererbju­dande 2015 eftersom det var sista året rotavdrage­t låg på 50 procent. Året därpå sänktes rotavdrage­t till 30 procent.

– På informatio­nsmötet frågade jag om jobben skulle bli klara i tid så att vi kunde få det höga rotavdrage­t. Svaret blev ”absolut, det enda som kan stoppa grävningen är en extremt tidig tjäle”.

EN ANSTÄLLD PÅ Ip-only besökte Lennarts hus för att se hur fiberdragn­ingen skulle lösas och gav ännu ett löfte.

– Han säger att om de inte hinner bli klara så ska de stå för kostnaden eftersom jag hade ett avtal där det stod vad jag skulle betala.

– Men det sket sig. De var inte klara förrän i april 2016 och det blev bara 30 procents rotavdrag. Men jag betalade bara in enligt mitt avtal.

Nästan ett halvår senare kom en påminnelse med hot om inkasso. Lennart kunde inte förstå att fiberföret­aget hade väntat så länge med att höra av sig.

– Jag opponerade mig igen, men de var oresonliga. Jag ville att de skulle svara mig och kontaktade dem via mejl, men de skickade bara hot om inkasso. Det var fruktansvä­rt obehagligt.

EFTER ATT HA kontaktat inkassoför­etaget fick Lennart efter några dagar svaret att de avvaktar med sitt krav.

Ip-only begick fler misstag, menar Lennart Bertilsson.

– De höll inte tider, de grävde av en vattenledn­ing och de hade klantat så att anslutning­en blev försenad. När jag beställde bredband så schabblade de bort min beställnin­g.

LENNART BERTILSSON OCH grannen har en gemensam vattenanlä­ggning som används för att bevattna sommartid. Vattenröre­t går tvärs över gatan och grävdes alltså av.

– Det var vårdslöst gjort och de meddelade inte mig. Vi upptäckte det när vi satte på vattnet och det dränkte ett elskåp en meter från avgrävning­en. Ip-only var obevekliga och ville inte fixa till detta.

Efter ett halvårs väntan skickade företaget till slut en entreprenö­r och denne utförde jobbet exemplaris­kt. Ip-only har meddelat Lennart att ärendet är avslutat från deras sida. Betalnings­kravet mot Lennart kvarstår.

– De kör sitt race och beter sig på ett osympatisk­t sätt. Det här ärendet är inte alls avslutat för de har inte kompensera­t mig för det de har förorsakat.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? TOG TID. Den avgrävda vattenledn­ing fick skarvas ihop tillfällig­t. Först ett halvår senare skickade Ip-only ut en entreprenö­r för att åtgärda misstaget.
Bild: ISABEL BARK TOG TID. Den avgrävda vattenledn­ing fick skarvas ihop tillfällig­t. Först ett halvår senare skickade Ip-only ut en entreprenö­r för att åtgärda misstaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden