Hallandsposten

Laholm överväger ta tillbaka förskoleto­mt

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se

Redan 2013 fanns planerna på en förskola vid Västkustvä­gen, men någon byggnation har inte påbörjats än. – Blir det ingen förskola snart så kanske kommunen ska ta tillbaks tomten, säger Mikael Lennung, mark- och exploateri­ngsansvari­g på kommunen.

Bostadsbyg­gandet på den tomt som Ebbe Jonasson köpte i en omstridd markaffär 2013 har nu påbörjats. Men byggandet av den förskola, som också fanns med i planerna, har fortfarand­e inte kommit i gång.

– Ebbe Jonasson har ett avtal på den tomt som ligger närmast Stora Strandväge­n. Den är på cirka 4 000 kvadratmet­er och Ebbes avtal säger att han ska få köpa den för 800 000 kronor, säger Mikael Lennung.

När Mikael Lennung senast hade kontakt med Ebbe Jonasson uppgav han att en byggstart av förskolan var planerad till 2017, med inflyttnin­g i juli 2018.

– Vi måste nog ställa nya frågor kring detta. Ska det bli någon förskola så måste det komma i gång, annars kanske kommunen ska överväga att ta tillbaks tomten säger Mikael Lennung.

HAN SER TOMTEN som ett viktigt område i Skummeslöv.

– Som området är planlagt går det att bygga förskola eller skola, vårdcentra­l eller äldreboend­e. Det är ganska bra för kommunen att ha mark- och exploateri­ngsansvari­g sådan mark om det snabbt skulle behöva byggas en förskola till exempel, eftersom det redan finns en detaljplan som tillåter det.

För HP uppger Ebbe Jonasson att hans förhoppnin­g fortfarand­e är att det ska bli en förskola, men att det är finansieri­ngen som tar tid.

– Alla byggprojek­t fastnar hos bankerna i dag. För tio år sedan kunde man låna till vad man ville. Men jag har kontakter med en arkitekt för att vi ska kunna göra rätt från början, och bygga en flexibel lokal som lätt kan byggas om för annan verksamhet, säger han.

KOMMUNEN ÄGER DESSUTOM fortfarand­e cirka 5 500 kvadratmet­er mark ovanför det område som nu bebyggs med hyresrätte­r. Den tomten är också planlagd för bostäder.

– Det finns flera intressent­er kring det området, Ebbe Jonasson är en av dem, men det finns ingenting skrivet ännu. Det kan bli så att kommunen behåller tomten, det finns inte så mycket planlagd mark kvar längs kusten säger Mikael Lennung.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? STÅR STILL. Förskoleby­gget på Västkustvä­gen i Skummeslöv­sstrand har fortfarand­e inte kommit i gång.
Bild: JONATAN GERNES STÅR STILL. Förskoleby­gget på Västkustvä­gen i Skummeslöv­sstrand har fortfarand­e inte kommit i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden