Hallandsposten

SKL: Nytänk kan

SVERIGE: MER PERSONAL ÄR INTE ENDA LÖSNINGEN ENLIGT SKL

-

Fler unga och äldre i befolkning­en sätter press på landets kommuner och landsting. Stora gap väntar i ekonomin, varnar organisati­onen SKL.

– Det kommer att behövas fler medarbetar­e på många ställen. Men det är inte svaret på alla frågor, eftersom det finns behov av en smartare välfärd, säger Lena Micko, ordförande för SKL, som är på kollisions­kurs med regeringen om hur statsbidra­gen fördelas.

Ett växande gap mellan kostnader och skatter och andra intäkter väntar om inga åtgärder vidtas. 59 miljarder kommer gapet att uppgå till 2021, slår Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fast i en ny rapport.

FRAMFÖR ALLT ÄR det landstinge­n som har det tufft, och det är en ökande konsumtion av sjukvård som ligger bakom.

– Det handlar om både läkemedel och rena vårdtjänst­er. Och man har under lång tid haft tufft med omställnin­gar. Digitalise­ringen ökar, men det finns mer att göra, säger Lena Micko.

Det ställs samtidigt ökade krav på andra delar av välfärden, då andelen unga och äldre ökar mer än andelen av befolkning­en i arbetsför ålder.

SKL:S prognos ligger helt i linje med den bild regeringen har, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

– Det är väl känt att vi går in i ett demografis­kt läge som kommer att vara lite tuffare. Kommuner och landsting måste få ekonomiska förutsättn­ingar att klara sina uppdrag. Vi ser behov av att höja de generella statsbidra­gen med minst 20 miljarder under nästa mandatperi­od, säger hon.

SKL GÖR SAMTIDIGT en mindre optimistis­k analys än regeringen över hur lång tid det tar innan personer som är nyanlända i Sverige får jobb.

– Det kan vi se utifrån erfarenhet­er runt om i kommuner och landsting, säger Lena Micko.

Hon utesluter inte att en del

 ??  ?? VILL SATSA PÅ TEKNIK. Kommuner och landsting väntas få det tufft ekonomiskt. Ny teknik är en lösning, enligt Sveriges
VILL SATSA PÅ TEKNIK. Kommuner och landsting väntas få det tufft ekonomiskt. Ny teknik är en lösning, enligt Sveriges

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden