Hallandsposten

Rädda ekonomin

- JENNY PETERSSON/TT

Lena Micko, ordförande för Sveriges kommuner och landsting.

kommuner och landsting behöver höja skatten.

– Det är en faktor bland andra. Men jag tror inte att det generellt kommer att bli så.

SKL:S STORA KÄPPHÄST är i stället färre riktade statsbidra­g. När regeringen skickar pengar till kommuner och landsting vill den gärna öronmärka dem, så att till exempel bidrag till mer skolperson­al faktiskt * Kommunalsk­atten är i genomsnitt 20,69 procent 2017. SKL räknar med att den nivån är oförändrad nästa år. Enligt en enkät organisati­onen har gjort räknar en handfull kommuner med att höja skatten och lika många med att sänka den.

* Landstings­skatten är i genomsnitt 11,42 procent 2017. Nästa år kommer den att öka till 11,46 procent, enligt prognosen.

* Om SKL:S prognos om ett gap mellan intäkter och kostnader på 59 miljarder kronor 2021 skulle stämma motsvarar det en skattehöjn­ing på cirka 2:35 kronor per intjänad hundralapp för att täcka det.

* (Siffrorna är exklusive Gotland) också leder till mer skolperson­al.

Det gillar inte SKL. Ibland är investerin­gar i ny teknik och digitalise­ring bättre på lång sikt än ökad personaltä­thet här och nu, anser organisati­onen. Ett exempel är äldrevårde­n, där kommuner fått riktade bidrag till att anställa mer personal och fått avbryta investerin­gar i robotar och larm.

– Vi behöver ha mer av generella statsbidra­g som tar hänsyn till olika förutsättn­ingar i olika delar av landet, säger Micko.

FINANSMINI­STERN håller med om att riktade statsbidra­g inte är oproblemat­iskt.

– Men ibland vill man från regeringen kunna styra inriktning­en. Här har ju regeringen och riksdagen och SKL ibland lite motsidiga intressen. Det vi har försökt jobba med är att göra de riktade statsbidra­gen enklare, säger Magdalena Andersson.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? Kommuner och Landsting (SKL).
Bild: BERTIL ERICSON/TT Kommuner och Landsting (SKL).
 ?? Bild: PER KNUTSSON/TT ??
Bild: PER KNUTSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden