Hallandsposten

Is-fästet har fallit i al-raqqa

SYRIEN: ” DET KOMMER INTE ATT BLI NÅGOT KALIFAT”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Islamiska staten (IS) har besegrats i terrorröre­lsens självutrop­ade huvudstad al-raqqa i Syrien. Milismän ropar nu slagord och firar på gatorna i staden.

Kurdiska YPG har hissat sin flagga på al-raqqas arena, jihadister­nas sista ställning i staden, enligt nyhetsbyrå­n Reuters. YPG är den starkaste gruppen inom den kurdisk-arabiska alliansen SDF. Enligt milisen finns fortfarand­e landminor kvar att röja.

– Vi vet att det fortfarand­e finns hemgjorda sprängladd­ningar och försåtsmin­eringar i och omkring de platser som IS tidigare höll. SDF kommer att fortsätta säkra de här områdena, säger överste Ryan Dillon, en talesperso­n för den Usa-ledda alliansen mot IS, som bekräftar att staden har intagits.

UTRIKESMIN­ISTER Margot Wallström (S) beskriver al-raqqas fall som ”en glädjande utveckling”.

– Det kommer inte att bli något kalifat, säger hon.

– Men det är inte så att kampen mot terrorism är över i och med detta. Det är nu mycket viktigt att vi förbereder för att långsiktig­t stabiliser­a situatione­n i både Irak och Syrien.

Tidigare på dagen intog SDF ett sjukhus i al-raqqa, som ska ha varit det andra betydande tillhållet i staden som fortfarand­e stod under IS kontroll. 22 utländska Is-anhängare dödades i striden om sjukhuset, enligt SDF.

I måndags intog SDF, som stöds av en Usa-ledd allians av länder, en ökänd rondell som använts för offentliga halshuggni­ngar och korsfästel­ser under IS skräckväld­e.

IS intog al-raqqa 2014. Staden har sedan dess varit den främsta symbolen för extremistg­ruppens brutala terrorväld­e.

DEN DRYGT FYRA månader långa striden om al-raqqa har skördat minst 3 250 människoli­v, enligt opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritan­nien. Mer än en tredjedel, 1 130, av dem var civila. Ytterligar­e hundratals människor saknas fortfarand­e och befaras ha begravts under rasmassor efter bombanfall.

FRÅGAN ÄR NU hur staden kommer att styras framöver. Åtminstone två parter hävdar sin rätt att kontroller­a staden framöver, dels al-raqqas civilråd som bildades i april och som stöds av rebellalli­ansen SDF, dels al-raqqas provinsial­råd som stöds av den Turkietbas­erade opposition­sgruppen Syriska nationella koalitione­n, skriver al-jazira.

Därutöver har den syriska regimen genomfört omfattande framryckni­ngar, och återtagit flera områden från IS i områden i närheten av al-raqqa den senaste tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden