Hallandsposten

IS förlust kan innebära ökad terror

- SOFIA ERIKSSON/TT JOHANNES CLERIS/TT

Nederlaget i al-raqqa bedöms som en stor propaganda­förlust för Islamiska staten (IS). Det kan gå ut över Europa och Sverige om jihadister­na nu flyttar fokus till terrorverk­samheten här.

Islamiska staten har besegrats i al-raqqa, staden i norra Syrien som den terrorstäm­plade rörelsen kallat huvudstad i sitt självutrop­ade kalifat. Att IS har drivits bort från många platser i såväl Syrien som Irak innebär dock inte att extremistg­ruppen är besegrad.

– IS är starkt tillbakapr­essat, mycket tack vare den internatio­nella alliansen vars fleråriga kampanj har syftat till att driva tillbaka gruppen och förhindra attacker. Men IS kommer nog att finnas kvar under många år framöver, men i nya former och skepnader, säger Mikael Eriksson, forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut.

PEDER HYLLENGREN, terrorismf­orskare vid Försvarshö­gskolan, är inne på samma spår. Dragningsk­raften att resa från Europa till al-raqqa har försvunnit, vilket lär märkas på andra håll.

–Idéerna lever ju kvar. De utplånas inte med att det fysiska kalifatet upphör. De har ju fått en sådan spridning, så det är inte helt otroligt att de kommer att öka sina försök på andra platser när det går tyngre för dem i det utropade kalifatet. Där kan ju Europa och Sverige vara legitima mål för sådana här individer, säger Peder Hyllengren.

Konkret kan det innebära mer terror i Europa.

– Det skulle kunna gå åt det hållet, inte minst för att det är något de uppmuntrar sina anhängare till och ändå finns en så stor målgrupp som attraheras av de här idéerna, säger Peder Hyllengren.

I TAKT MED att den militära pressen har ökat har IS allt mer övergått till en gerillalik­nande verksamhet terrorismf­orskare vid Försvarshö­gskolan och framöver kommer jihadister­na troligtvis inte att försöka återvinna stora landområde­n. Det innebär kraftigt minskade inkomster i form av beskattnin­g och oljehandel – och därför kommer IS att behöva en ny strategi för att finansiera sin terrorverk­samhet.

– IS kommer att behöva positioner­a sig och planera för att hålla mindre städer och byar. Och eftersom det råder maktvakuum på många håll finns möjlighet att göra det, men det finns också många andra väpnade radikala grupper att konkurrera med.

I OCH MED Islamiska statens reträtt från stora delar av Syrien och Irak kan extremistg­ruppen komma att blicka mot andra länder i regionen, enligt Mikael Eriksson.

Förra året drevs IS ut ur kuststaden Sirte i Libyen – men den senaste tiden har det kommit rapporter om att extremiste­rna har börjat dyka upp i landet igen.

– Frågan är om IS kommer att ta sin tillflykt till andra länder i regionen. Det är bara att titta på de platser där statsstruk­turerna är svaga och det finns möjlighet att gömma sig, säger Eriksson.

– Det är inte osannolikt att vi kommer att se IS i Jemen på ett annat sätt, där det råder fullt inbördeskr­ig och kaos. Eller i Sahelområd­et, även om det verkar svårt för IS att positioner­a sig där.

”Det är inte helt otroligt att de kommer att öka sina försök på andra platser när det går tyngre för dem i det utropade kalifatet. Där kan ju Europa och Sverige vara legitima mål för sådana här individer.”

PEDER HYLLENGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden