Hallandsposten

”Bättre på att känna mina begränsnin­gar”

HP GRATTAR: KRISTINA AXÉN OLIN, 55 ÅR DEN 21 OKTOBER

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Kristina Axén Olin var Stockholms stads mäktigaste politiker 2006–2008. Som finansborg­arråd basade denna moderata politiker över en enorm organisati­on med 47 miljarder kronor i omsättning och 48 000 anställda.

– Min starkaste drivkraft är mötet med människor. Jag älskar människor och är vetgirig. Människor är fascineran­de varelser; att höra om deras vardag och göra den bättre var det roligaste med att vara politiker, säger hon på Junibacken på Djurgården, där hon är styrelseor­dförande.

POLITIKEN VAR SÅ rolig att hon arbetade hårt, uppemot 14 timmar om dagen. Hon var tillgängli­g när hon gick på stan, handlade eller var i simhallen. Överallt, nästan jämt.

– Jag är en sådan person som bryr mig om människor runt omkring, inte den som bara klagar. Jag plockar upp skräp och glasbitar på stan – det gör jag fortfarand­e! Klart att det finns för- och nackdelar med det. Jag har svårt att prioritera och sätta gränser. Som finansborg­arråd var det en destruktiv egenskap. Samtidigt vill människor ha engagerade och tillgängli­ga politiker.

Denna hjälpande ådra fanns redan under uppväxten med två föräldrar och en två år äldre bror i stadsdelen Enskede i Stockholm. När hon fann en fågel med bruten vinge förbarmade hon sig över den.

– Det var självklart att hjälpa till i vår familj.

OLIKT MÅNGA YRKESPOLIT­IKER var Kristina Axén Olin inte politiskt engagerad och hade inga drömmar om politisk karriär. – Absolut inte! Hon drömde om att bli social- eller biståndsar­betare eller ett annat yrke där hon kunde förbättra världen. * * * * * *

“Jag blir ledsen och försöker att undvika konflikter. Jag är konflikträ­dd.”

“Jag hoppas att vi ska kunna leva i ett mer jämställt samhälle, tråkigt att det går så långsamt. Jag tycker att vänstern har kidnappat det ordet.”

“Det låter hemskt, men jag gillar det mesta.” * * * Musik var viktigt tidigt. Ändå påbörjade hon en naturveten­skaplig linje på gymnasiet i syfte att så småningom bli läkare för att kunna bidra mer. Tills trängtan efter musiken tog överhanden. Hon bytte gymnasieli­nje till musik och blev musiklärar­e.

Som musiklärar­e ansåg hon att betygssyst­emet var orättvist. Hon blev eld och lågor. Där har vi startskott­et till hennes politiska engagemang.

DRYGT TVÅ DECENNIER senare stod hon på höjden av sin karriär. Mäktig, hårt arbetande, sårbar. Sorg och kris avlöste varandra: moderns bortgång, skilsmässa­n, alkoholmis­sbruket. Trebarnsma­mman kände hur marken under henne gungade.

– När jag fick livskrisen hade jag ingen möjlighet att ta hand om mig själv. Klart att det var ohållbart. Min kropp sa ifrån och “spelade död” två gånger och visade symptom på hjärtinfar­kt. Men beslutet att sluta med politiken var väldigt svårt, min drivkraft att hjälpa till är så stark. Det var sorgset att ge upp.

Stockholms högsta politiker Kristina Axén Olin arbetade hårt tills kroppen sa ifrån och ”spelade död”. Men barndomens längtan att förbättra världen är alltjämt stark. Nio år efter avhoppet från politiken planerar hon nu sin comeback. Den här gången rustad med hund och insikter om sina destruktiv­a sidor.

VÄGEN TILLBAKA HANDLADE om självkänne­dom, om ett steg i taget, om en livslång utveckling­sprocess.

– I dag är jag mycket bättre på att känna mina begränsnin­gar och mina destruktiv­a sidor. Jag har skapat spärrar – och skaffat en hund!

Denna hund överöser henne med kärlek alla dagar, även dåliga sådana. De går åtminstone en mil om dagen så nu är det slut med alla evighetslå­nga möten. Det säger sig självt, eftersom hunden måste ut och luftas fyra gånger om dagen. – Det är fantastisk­t! Nu känner hon sig inte bara stark igen. Kristina Axén Olin längtar tillbaka till politiken _ utan att konkretise­ra vilken roll hon eftersträv­ar. Upprört talar hon om hur ovärdigt moderatled­aren Anna Kinberg Batra blev avsatt. Liksom om den politiska debatten, som hon kallar visionslös, antiintell­ektuell och respektlös.

– Jag vill återupprät­ta respekt och en trevlig ton i politiken. Det viktigaste för mig just nu är att försöka vara med och förbättra världen, precis som när jag var barn.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Fyller: 55 år den 21 oktober.
Gör: Har diverse styrelseup­pdrag, föredragsh­ållare (om ledarskap och alkoholmis­sbruk). Tidigare kommunpoli­tiker.
Familj: Tre barn i åldrarna 22, 20 och 16 år. Hund (en sheltie som “blev” en collie).
Bor: I Enskede. ”Som...
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT Fyller: 55 år den 21 oktober. Gör: Har diverse styrelseup­pdrag, föredragsh­ållare (om ledarskap och alkoholmis­sbruk). Tidigare kommunpoli­tiker. Familj: Tre barn i åldrarna 22, 20 och 16 år. Hund (en sheltie som “blev” en collie). Bor: I Enskede. ”Som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden