Hallandsposten

Skapade design som håller

- ULLAMI NYHUUS

Den svenske formgivare­n Stig Lindberg föddes i Umeå den 17 augusti 1916. Redan under barnaåren visade han ett stort intresse för konst, inte minst för keramik och porslin. Som 20-åring tog han kontakt med Gustafsber­gs porslinsfa­brik i Stockholm. Det gick dåligt för fabriken då, men Stig Lindberg var kaxig och lär ha lovat att det skulle bli fart på affärerna igen om just han fick jobb.

Han fick sommarjobb och imponerade så mycket på sin handledare Wilhelm Kåge att han fick stanna kvar som elev. Elva år senare tog han över Wilhelm Kåges jobb som konstnärli­g ledare.

Under de första åren skapade Stig Lindberg mycket i chamotte, det vill säga lera som innehåller krossade, brända krukskärvo­r. Han jobbade också med design i fajans, glas och textil.

På Gustafsber­g tillverkad­es även saker av plast. Stig Lindberg är till exempel mannen bakom den klassiska sparbösseh­unden.

1957 lämnade han jobbet som konstnärli­g ledare Gustafsber­g för att istället bli huvudlärar­e i keramik vid Konstfack i Stockholm.

Samarbetet med porslinsfa­briken fortsatte han med ändå, bland annat med att ta fram de i dag klassiska vardagsser­viserna.

I början av 1970-talet återvände Stig Lindberg till sitt gamla jobb på Gustafsber­g. Där var han kvar till 1980 då flyttlasse­t gick till San Felice Circeo i Italien. Där fick han 1982 en hjärtinfar­kt och avled, 65 år gammal.

Hans design lever dock vidare. Fajansföre­målen går för dyra pengar på auktionern­a och flera av hans serviser tillverkas alltjämt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden