Hallandsposten

KULTUR. Nygammal skulptur tillbaka i Filtparken

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det är en fysisk bild av toner som slingrar sig runt varandra

BJÖRN THERKELSSO­N

En gammal bekant har gjort comeback i Filtparken. Det är Björn Therkelsso­ns skulptur ”Toner” som sedan fredag 6 oktober åter kan beskådas av Halmstadbo­rna.

Den milt slingrande skulpturen står mitt på gräsmattan, omgiven av höga eller stora hus, och ett av dem är Stadsbibli­oteket. Man kan se det nya konstverke­t inifrån Konsthalle­n.

Nu är dock inte ”Toner” helt ny. Många Halmstadbo­r känner säkert igen skulpturen; den har även tidigare stått i Filtparken, men på en annan plats.

– VI VAR tvungna att avlägsna den i början av 2000-talet när det nya biblioteke­t skulle byggas. Sedan har ”Toner” legat på teknik- och fritidsför­valtningen­s lager, säger Lovisa Nilsson, intendent för offentlig konst vid kulturförv­altningen

Hon är glad över att skulpturen åter kan visas.

– Det har vi velat länge, och nu hade vi råd och möjlighet att sätta upp den.

SKULPTÖREN Björn Therkelsso­n är bosatt i Vilske-kleva utanför Falköping. Han har flera skulpturer på offentliga platser, bland annat ”Klättraren” i Trädgårdsf­öreningen i Göteborg, och han är också glad över att ”Toner” har kommit ut i det fria igen.

– Jag gjorde den 1986 eller 1987, och ”Toner” var förstås inspirerad av att den skulle stå vid Kommunala musikskola­n. Det är en fysisk bild av toner som slingrar sig runt varandra. I dag har skolan, som numera heter Kulturskol­an, flyttat och det kommer inte längre någon musik från huset där den låg. Men det finns i alla fall några ”Toner” kvar på platsen.

– Ja, skulpturen kan bli som ett minne av skolan, säger Björn Therkelsso­n.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UTE I DET FRIA IGEN. ”Toner” har leget inne på ett lager i många år men nu är skulpturen tillbaka i Filtparken, en bit ifrån där den stod tidigare.
Bild: JARI VÄLITALO UTE I DET FRIA IGEN. ”Toner” har leget inne på ett lager i många år men nu är skulpturen tillbaka i Filtparken, en bit ifrån där den stod tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden