Hallandsposten

Nationella mätningar i verklighet­en

-

Halmstads och Laholms kommuner uppmärksam­mas nationellt efter bevattning­sförbudet och mätningsru­tinerna.

DEBATT HP 18/10. Vi har varit nära en svår kris. Och läget är fortfarand­e inte helt stabilt. Det handlar om våra låga grundvatte­nnivåer och den risk för vattenbris­t vi upplevt i Halmstad och Laholm under sommaren. Den senaste tiden har statliga myndighete­r, riksdagsle­damöter och nu senast näringsmin­ister Mikael Damberg (S), vänt sig till oss för att dra nytta av våra erfarenhet­er och vår hantering av vattenprob­lemen.

VI HAR BLAND annat pratat om hur vi kan samverka för att ge invånarna en så rättvisand­e bild av situatione­n som möjligt. Det har varit förvirrand­e att nationella aktörer så som Statens Geologiska Undersökni­ng (SGU) och SMHI har rapportera­t om förbättrad­e grundvatte­nnivåer, samtidigt som vi lokalt inte sett någon höjning. De nationella rapportern­a bygger på enstaka mätningar och resten är beräkninga­r, medan vi gör faktiska mätningar i alla våra vattentäkt­er. Nu försöker vi gemensamt hitta nya sätt att arbeta för att den

För varje liter vatten vi snålar in på i höst och vinter har vi nytta av nästa vår och sommar.

nationella rapporteri­ngen ska bli mer lik verklighet­en. Det känns bra att vi kan vara med och bidra till positiv utveckling.

Även om kriser i sig inte är bra så kan de få positiva effekter. Vi har haft täta möten mellan kommunerna och gemensamt övat våra krislednin­gsnämnder för att ha samsyn, om det skulle gå så långt att vi måste aktiveras. Vi har samtidigt lärt oss väldigt mycket om dricksvatt­enprodukti­on och våra lokala förutsättn­ingar.

Vi vet att det är brist på nederbörd som ger låga nivåer. Vi vet att läget är illa i både Halmstad och Laholm och hade varit ännu värre om vi inte haft vår överföring­sledning mellan kommunerna. Med den har vi kunnat hjälpa varandra, och den hjälpen har gått åt båda håll.

Vi vet att vi långsiktig­t måste planera för att våra kommuner växer. Det arbetet pågår och under förutsättn­ing att vi fått normal nederbörd hade vi legat väl i fas. Men vi styr inte över klimatet vilket har krävt snabbare åtgärder.

Våra ledningsnä­t läcker en del och vi jobbar systematis­kt för att förbättra den kommunala delen av nätet. Men en stor del av ledningsnä­tet finns också på privat mark. Vi behöver tillsamman­s med alla fastighets­ägare vara uppmärksam­ma på eventuella läckage och åtgärda dessa. Vi har inte ett sämre ledningsnä­t än andra svenska kommuner. Men vi vill bli bättre och arbetar med ständig förnyelse.

VI HAR SETT kreativa lösningar för att spara vatten i sommar och vill tacka alla som bidragit. Samtidigt vi vill be er att fortsätta tänka klokt och behålla era goda vanor. För varje liter vatten vi snålar in på i höst och vinter har vi nytta av nästa vår och sommar.

Elisabet Babic (M),

kommunstyr­elsens ordförande Laholm

Carl Fredrik Graf (M),

kommunstyr­elsens ordförande Halmstad

Ola Nilsson (MP),

ordförande Laholmsbuk­tens VA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden