Hallandsposten

Helena Bergström: ”Det kokar nu”

FILM: ÄVEN SVENSKA REGISSÖREN HAR UPPLEVT WEINSTEIN-HÄRVAN

- MIRANDA SIGANDER/TT

I sin nya film blandar Helena Bergström stora känslor med cirkus och ungdomlig energi. – Jag ser så positivt på den unga generation­en som kommer nu. Det var därför jag ville göra film med dem, de kommer att förändra alla gamla strukturer, säger regissören.

Hollywood-mogulen Harvey Weinsteins tunga fall ekar över hela världen. Även i lilla Sverige, på en pressdag för Helena Bergströms nya film, som får premiär på fredag.

– Jamen, är man förvånad?, säger regissören i en tjusig hotellsvit, apropå de avslöjande­n och vittnesmål som fortsätter att dyka upp.

HON BERÄTTAR OM hur hon själv, på en filmfestiv­almiddag utomlands för många år sedan, presentera­des för en mäktig producent som skulle kunna hjälpa dig och som hon efter lite ofrivillig tåflirt parerade genom att ta en taxi tillbaka till hotellet efter att hon ursäktat sig med ett toalettbes­ök.

– Det var liksom så det var. Men jag tror att den här tiden är förbi. Det kokar nu, efter Weinstein speciellt men redan innan med kvinnor i

Hollywood som kräver bättre roller och lika lön för lika arbete. Även här i Sverige har vi älskat det manliga geniet och accepterat så mycket saker som män har gjort därför att de är konstnärer. Men dagens unga accepterar inte det här längre.

Själv har hon nu regisserat sin femte spelfilm och följer upp publiksucc­én En underbar jävla jul (2015) med Vilken jävla cirkus (”Det får stå på min gravsten: Hon som degraderad­e det svenska språket, ha”), som till stora delar äger rum på just en cirkus.

I CENTRUM FÖR historien står den unge Hugo, som under en tung period i sitt liv krockar med en förrymd gris med sin cykel, tuppar av och vaknar upp hos den sorgsne cirkusdire­ktören Casall (Tomas von Brömssen). Filmen är rik på stora känslor, tar upp ungas press på sig själva och innehåller samtidigt en lite annorlunda kärlekshis­toria.

Gustav Lindh som tidigare har synts i mindre roller i Cirkeln och Jordskott spelar huvudrolle­n Hugo. Han beskriver filminspel-

ningen som varm och utveckland­e, inte minst för att han där träffade sin flickvän, skådespela­ren Molly Nutley. Dessutom hyllar han Helena Bergström som regissör:

– Hon är en av de bästa skådespela­rna vi har i det här landet, så hon förstår precis vad jag behöver i alla typer av situatione­r. Jag har aldrig haft så kul i hela mitt liv. Och eftersom jag aldrig hade varit på en cirkus innan var det bara att kasta sig in.

– Jag har bara jobbat i branschen i tre år och samtidigt pluggat på Teaterhögs­kolan i Malmö, så även om något hade hänt hade jag inte hunnit märka det. Sedan är jag man också och det är ett helt annat strukturel­lt förhållnin­gssätt gentemot mig och det är jag medveten om, säger Gustav Lindh.

 ??  ?? GÅR PÅ DJUPET. ”Den här gången ville jag skildra en sorgeproce­ss ur en ung killes perspektiv. Jag är så glad att jag har lena Bergström, här med Gustav Lindh, som spelar Hugo i Vilken jävla cirkus.
GÅR PÅ DJUPET. ”Den här gången ville jag skildra en sorgeproce­ss ur en ung killes perspektiv. Jag är så glad att jag har lena Bergström, här med Gustav Lindh, som spelar Hugo i Vilken jävla cirkus.
 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? gjort filmen just nu, den här unga generation­en fascinerar mig så”, säger He-
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT gjort filmen just nu, den här unga generation­en fascinerar mig så”, säger He-
 ?? Bild: JAN TÖVE ?? ANNORLUNDA FIGURER. På Cirkus Margaux finns det många udda typer, ett par spelas av Vanna Rosenberg och Molly Nutley.
Bild: JAN TÖVE ANNORLUNDA FIGURER. På Cirkus Margaux finns det många udda typer, ett par spelas av Vanna Rosenberg och Molly Nutley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden