Hallandsposten

Nätkampanj­en #metoo fick ett enormt gensvar

KULTUR: MÅNGA SVENSKAR DELAR MED SIG OM SEXUELLA TRAKASSERI­ER

- SARA HALDERT/TT

Nu svämmar även svenska sociala medier över av berättelse­r om sexuella trakasseri­er. I nätkampanj­en #metoo vittnar främst kvinnor, kända och okända, vad de varit med om. – Det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, utan det här är ett samhällspr­oblem, säger jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér till SVT.

För mindre än ett dygn sedan uppmanade skådespela­ren Alyssa Milano kvinnor att berätta om sexuella kränkninga­r och övergrepp under hashtaggen #metoo (”jag också”). Uppmaninge­n kom i spåren av att en av Hollywoods mäktigaste män, filmproduc­enten Harvey Weinstein, anklagas för många års sexuella trakasseri­er och flera fall av våldtäkt.

”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakassera­de skriver ’jag också’ som status, kanske människor kan greppa vidden av problemet”, skrev hon och fick ett enormt gensvar bland internatio­nella stjärnor.

MEN KAMPANJEN SVEPER nu även som en flodvåg genom svenska sociala medier. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kvinnliga skådespela­re, journalist­er, artister samt privatpers­oner om sexuella övergrepp och trakasseri­er på arbetsplat­sen. I en Svt-intervju kommentera­r nu jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S), det enorma gensvaret på kampanjen. Kvinnorna som berättar är modiga, arbetsplat­sen bör ta sitt ansvar och fler män bör engagera sig i frågan, säger hon till SVT :

– Jag längtar efter att se män som visar sin solidarite­t och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdh­et. Män måste stå på kvinnornas sida.

BLAND DEM SOM berättar sina historier finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programled­aren Lina Thomsgård, författare­n Katarina Wennstam och journalist­en Cissi Wallin. Det gör även bland andra författare­n Johanna Thydell, artisten Peg Parnevik, programled­aren Jessica Almenäs, bloggaren Isabella Löwengrip och artisten Sarah Dawn Finer.

”Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo”, skriver exempelvis Dawn Finer.

”Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får räcka nu”, skriver Adelsköld.

ARTISTEN PEG PARNEVIK skriver på Instagram:

”Till alla män: Var våra allierade. Det ska inte behövas 50 historier om sexuella trakasseri­er för att man ska börja tro på det”.

Även alpinstjär­nan Anja Persson berättar om sina upplevelse­r:

”Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Liknande kampanjer pågår nu i flera andra länder, som i Frankrike där kvinnor berättar under hashtaggen ” #balanceton­porc” (ungefär: ”avslöja grisen”)”.

 ?? Bild: NOELLA JOHANSSON/ ROBIN HALDERT/ HENRIK MONTGOMERY/TT ?? DRABBADE. Artisterna Peg Parnevik och Sarah Dawn Finer, liksom journalist­en Cissi Wallin, är några av alla som vittnar om sexuella övergrepp i kampanjen #metoo.
Bild: NOELLA JOHANSSON/ ROBIN HALDERT/ HENRIK MONTGOMERY/TT DRABBADE. Artisterna Peg Parnevik och Sarah Dawn Finer, liksom journalist­en Cissi Wallin, är några av alla som vittnar om sexuella övergrepp i kampanjen #metoo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden