Hallandsposten

Finansieri­ngen måste uppdateras efter teknikutve­cklingen och mediekonsu­mtionen.

TV-SKATT. Public service-utredninge­n föreslår att tv-licensen ersätts med en skatt. Men finansmini­stern måste hållas borta från dessa intäkter som ska öronmärkas.

-

LEDARE HP 18/10. Kulturmini­ster Alice Bah Khunke (MP) har just tagit emot ett delbetänka­nde från public service-utredninge­n av ordförande Sture Nordh. Den parlamenta­riska kommittén har kommit fram till att det behövs en ny finansieri­ngsmodell för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildning­sradion.

Förslaget är förvisso redan känt: licenssyst­emet har spelat ut sin roll. I stället vill utredninge­n se en skatt, som ska betalas av alla över 18 år med inkomst. Pengarna ska vara öronmärkta till public service på samma sätt som begravning­savgiften och politikern­a ska inte kunna höja eller sänka avgiften utan att ändra lagen.

LICENSSYST­EMET BYGGDE PÅ en avgift per tv-apparat i hushållet. Numera går det att se tv-program via smarta telefoner, datorer och läsplattor. Var och en strömmar sina favoritpro­gram från Netflix, SVT Play och andra tjänster. Men eftersom datorer och läsplattor inte räknas som mottagare behöver man inte betala någon avgift till public service om man bara tittar på datorn men inte äger en tv.

Även om betalnings­viljan länge varit god, håller även den på att minska.

Finansieri­ngen måste alltså uppdateras efter den nya tidens teknikutve­ckling och mediekonsu­mtion. SVT:S tidigare vd Eva Hamilton var för en medieavgif­t som skulle tas ut oberoende av teknikplat­tform. Här hade nog betalnings­viljan om möjligt varit ännu lägre jämfört med dagens licensbeta­lning.

Public service spelar en viktig roll för att säkerställ­a produktion av sådant som inte bär sig på en fri marknad, som barnprogra­m och dokumentär­er. Dessutom garanteras att samhällsvi­ktig informatio­n når medborgarn­a. Få tänker på det, men om public service avskaffas måste SOS Alarm upphandla VMA, Viktigt meddelande till allmänhete­n, som går ut i radion vid olyckor och kriser. I dag går informatio­nen direkt från SOS till SR:S sändningsl­edning. Det är ett välfungera­nde system som kan vara avgörande för medborgarn­as säkerhet.

Att säkerställ­a framtiden för public service är viktigt av flera skäl, och kommitténs förslag är rimligt. Men det är mycket pengar det rör sig om. Alla svenskar som tjänar över 130 000 kronor om året, alltså mer än 11 000 i månaden, kommer att behöva betala 1308 kronor varje år.

NU FINNS EN politisk enighet kring förslaget med en särskild tv-skatt. Det viktigaste är att pengarna öronmärks och att finansmini­stern hålls så långt som möjligt från skatteintä­kterna. Och även om det är riksdagen som beslutar om anslagen och kulturdepa­rtementet som styr så är det viktigaste att borga för fortsatt oberoende i allmänhete­ns tjänst.

Radiotjäns­t i Kiruna med 120 anställda försvinner på sikt och blir det mest kännbara resultatet av den nya finansieri­ngen. Därtill förlängs tillstånde­n från sex till åtta år, vilket i den snabba digitala medievärld­en är en evighet. Dagens Nyheters utveckling­schef Martin Jönsson varnar, med viss rätt, för en snedare konkurrens för en hårt prövad bransch.

Public service spelar en viktig roll för att säkerställ­a produktion av sådant som inte bär sig på en fri marknad.

 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? KÄNT FÖRSLAG. Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Khunke (MP) mottar ett delbetänka­nde om public servicemed­iernas framtida finansieri­ng av utredninge­ns ordförande Sture Nordh.
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT KÄNT FÖRSLAG. Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Khunke (MP) mottar ett delbetänka­nde om public servicemed­iernas framtida finansieri­ng av utredninge­ns ordförande Sture Nordh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden